Po peki krofov

Pri ZPS pozivajo k pravilnemu odlaganju odpadnega olja

A.S./STA
13. 2. 2024, 14.35
Deli članek:

Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek in lahko povzroči resne težave in škodo okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zato pozivajo, da se olje od peke krofov ali cvrtja piščanca po uporabi ohladi in primerno shrani do odvoza v ulični zbiralnik, premično zbiralnico ali zbirni center.

Bobo
krofi

"Vsaka kapljica olja, ki jo zlijemo v straniščno školjko ali lijak, pomeni veliko onesnaženje površinskih voda in podtalnice," so poudarili v današnjem sporočilu za javnost.

V ZPS zato potrošnikom svetujejo, da olje po uporabi ohladijo in precedijo v plastično ali stekleno posodo oziroma namensko posodo za zbiranje. To naj dobro zaprejo in jo do odvoza na zbirno mesto hranijo na temnem in hladnem mestu.

Nepravilno odvrženo olje lahko moti tudi proces naravne razgradnje, opozarja Anja Bolha iz ZPS. Kot pravi, je za potrošnika najprijaznejši način odlaganja odpadnega jedilnega olja v uličnih zbiralnikih. "To so namenske zbiralne posode, postavljene na ekoloških otokih ali samostojno na pogosto obiskanih mestih, v katere lahko prelijemo odpadno jedilno olje, v nekatere pa lahko odvržemo dobro zaprto plastenko z oljem," je dejala Bolha.

Kot so zapisali v ZPS, v zadnjih letih vedno več komunalnih podjetij namešča ulične zbiralnike, kar se kaže tudi v količinah zbranega odpadnega jedilnega olja po gospodinjstvih, ki po podatkih statističnega urada iz leta v leto narašča.

Na zvezi ob tem komunalna podjetja pozivajo, naj se odločijo za namestitev uličnih zbiralnikov in na ta način omogočijo potrošnikom logistično manj zahtevno odlaganje.

Ulični zbiralniki pa niso edina možnost za pravilno odlaganje odpadnega jedilnega olja. Kjer jih ni, se odpadno olje lahko odda med akcijami zbiranja nevarnih odpadkov v premičnih zbiralnicah ali v zbirnih centrih. Več informacij lahko potrošniki najdejo na spletnih straneh svojega komunalnega podjetja.

Sicer pa na zvezi poudarjajo, da olja, ki ga uporabljamo za cvrtje, ni treba zavreči že po prvi uporabi. Kot pravijo, je treba olje ohladiti, precediti skozi drobno cedilo in ga spraviti na temnem in hladnem mestu v dobro zatesnjeni steklenici ali plastenki.

Pri naslednjem cvrtju se preveri, ali je olje dobilo čuden vonj, postalo temno ali se peni. "Če je, ga zavržemo. Prav tako ga zavržemo, če se ob ponovnem segrevanju začne smoditi. V nasprotnem primeru ga lahko mirno uporabimo še za eno cvrtje," pravijo v zvezi.

Ob tem so zapisali še, da pravilno cvremo pri temperaturi 160 do največ 170 stopinj Celzija, živil pred cvrtjem ne solimo ter ne pretiravamo s sredstvi za vzhajanje in z jajci v testu. Prav tako v vroče olje ne dodajamo mokrih živil.