Tudi pozivi po odstopu

Socialni demokrati danes o scenarijih za izhod iz politične krize

Mi. K. / STA
12. 2. 2024, 06.08
Deli članek:

Socialne demokrate v luči afere sodna stavba danes čaka tehtanje scenarijev za izhod iz po ocenah nekaterih največje politične krize v zgodovini stranke. Ob pozivih k odstopu vodstva in pomislekih o sodelovanju v koaliciji bo za strnitev vrst potekala konferenca SD.

Bobo
V delu članstva SD prevladujejo ocene, da bi moralo odgovornost prevzeti tudi vodstvo stranke s predsednico Tanjo Fajon na čelu.

Ključna točka dnevnega reda današnje konference SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, bo razprava o aktualnem političnem dogajanju. Tako široko zastavljena razprava bo po besedah predsednika konference Matevža Frangeža omogočila, da so na mizi vse teme in različna stališča članstva. »Na podlagi tega bo treba oblikovati skupne imenovalce, kaj mora stranka storiti, da odgovori na očitke, preveri njihovo utemeljenost, predvsem pa zastavi strategijo, da ponovno restavriramo svojo verodostojnost in stopimo na novo pot krepitve zaupanja,« je dejal Frangež za STA.

Nad stranko se je namreč zgrnila teža očitkov ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, zaradi katerega je ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan ponudila odstop, premier Robert Golob pa je napovedal, da ga bo sprejel. A želi najprej dobiti njene končne ugotovitve glede okoliščin nakupa, saj ministrica trdi, da je bila zavedena, prst pa je uperila v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. Zadevo preiskujeta tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Pogoj za nadaljnje delo v koaliciji konec podtalnega rovarjenja

Ob vse bolj razgretih odnosih v stranki pa je v ponedeljek pričakovati tudi tehtanje različnih mnenj o nadaljnjem delu stranke v koaliciji. Predsednica stranke Tanja Fajon se je sicer v sredo skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom sestala s premierjem, srečanje pa je po njenih besedah prineslo odgovor na vprašanje, ali še želijo delati skupaj. »In odgovor je da,« je dejala po koncu sestanka, a obenem priznala, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji skrhano. Predsednica SD je v četrtek z izplenom sestanka na še enem v vrsti kolegijev ta teden seznanila vrh stranke. V slednji sicer ni zaznati povsem enotnih ocen o dejanski pomiritvi razmer v koaliciji, na predsednico stranke letijo tudi očitki, da se preveč uklanja premierju Golobu in največji vladni stranki Gibanje Svoboda.

Frangež je sicer ocenil, da »sodelovanje socialne demokracije v vladi nima alternative«, a da morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. »Eden teh je gotovo, da se prenehajo podtalna rovarjenja enega proti drugemu, ki so nekoristna in sproti rušijo zaupanje med koalicijskimi partnerji. Če smo tovrstne stvari počeli tudi mi, je smiselno in primerno, da se tudi svojim koalicijskim partnerjem in javnosti za to opravičimo. V vsakem primeru pa pričakujemo, da se začnemo obnašati kot partnerji tako v javnosti, v medosebnih odnosih kot tudi v ozadju medstrankarskih razmerij,« je dejal.