Pismo Robertu Golobu

Mladi za podnebno pravičnost proti politikanstvu SDS, NSi in GZS

S.Č./STA
29. 1. 2024, 10.21
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 10.33
Deli članek:

Gibanje Mladi za podnebno pravilnost v današnjem pismu politični vrh poziva, naj zavrne pobudo SDS za takojšnji posvetovalni referendum o drugem bloku nuklearke (Jek 2) ter naj referendum pripravi, ko bodo znani vsi relevantni podatki projektu, pri čemer naj bo predstavljen tudi scenarij uporabe samo obnovljivih virov energije, brez jedrske.

Gen
JEK2 Vizualizacija

Gibanje v javnem pismu predsednika vlade Roberta Goloba, predsednico republike Natašo Pirc Musar, predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič ter predsednike parlamentarnih strank in druge odločevalce poziva, da "se uprejo politikantstvu SDS, NSi in GZS, zavrnejo predlog za sklic referenduma, preprečijo reprizo zgodbe Teš 6 in vzpostavijo javni civilni nadzor nad projektom".

"Nasprotujemo temu, da bi se morali državljani odločati o več kot 10-milijardnem projektu brez kakršnihkoli podatkov. Hkrati smo odločevalcem poslali 10 konkretnih ukrepov, s katerimi se lahko zagotovi transparentno in strokovno vodenje projekta Jeka 2. To bo porok, da se ne ponovi Teš 6," je dejal član Primož Ribarič.

Na referendumu naj se odloča o dveh scenarijih

Pismo so poslali pred torkovim srečanjem pri predsedniku vlade o Jeku 2. Mladi iz gibanja menijo, da je treba pobudo SDS zavrniti in referendum izvesti, ko bodo pripravljene vse potrebne strokovne analize in bodo rezultati na razumljiv način predstavljeni javnosti.

Na referendumu naj se odloča o dveh scenarijih - zagotavljanje energije samo iz obnovljivih virov (OVE) ter z OVE in jedrsko elektrarno - in sicer na podlagi analiz ekonomskih, tehničnih, podnebnih, naravovarstvenih in družbenih vidikov obeh možnosti.

Predlagajo vzpostavitev civilnega nadzora nad projektom, ki bi ga izvajali prek razpisa izbrani posamezniki različnih starosti, spolov in znanj, vzpostavi naj se telefonska linija za vprašanje državljanov glede Jeka 2 in organizira javne razprave.