Napačen zapis

Ursula Von der Leyen z objavo o Auschwitzu razjezila Poljake

S.Š.
29. 1. 2024, 09.10
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 09.14
Deli članek:

Poljska je Evropsko komisijo pozvala, naj popravi objavo na družbenem omrežju o holokavstu, češ da objava napačno povezuje taborišče smrti Auschwitz s Poljsko in ne z nacistično Nemčijo.

Sta
Ursula von der Leyen

V videu, ki ga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pred dvema dnevoma objavila na Platformi X ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ona in drugi komisarji berejo imena žrtev holokavsta, opisi pa vključujejo njihove kraje rojstva in smrti.

Več žrtev je navedenih kot "ubitih v Auschwitzu na Poljskem", ne da bi omenili, da je zloglasno uničevalno taborišče zgradila in vodila nacistična Nemčija med drugo svetovno vojno.

Poljski uradniki razburjeni

"Ko govorimo o nacističnem uničevalnem taborišču v Auschwitzu, je treba opozoriti, da je bilo ustanovljeno pod nemško okupacijo," je na X zapisal poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski. Dodal je, da bodo "informacije, objavljene na družbenih medijih Evropske komisije, kmalu spremenjene”. Nekaj ​​časa pozneje so naslov videoposnetka spremenili v "Auschwitz, nemško nacistično taborišče za uničevanje".

X
Prvoten zapis Ursule Von Der Leyen

"Taborišče Auschwitz je bilo nemško nacistično koncentracijsko taborišče, ustanovljeno na ozemljih, ki jih je Nemčija okupirala leta 1939. To je edina resnica," je spremembo pozdravil predsednik poljskega parlamenta Szymon Holownia.

Kot sta opozorila uradnika so Poljaki zelo občutljivi na vsak opis Auschwitza, ki ne omenja, da je taborišče zgradila nacistična Nemčija po napadu na Poljsko.