Razglasitev

Znani zmagovalci izbora podjetja leta v gorenjski in osrednjeslovenski regiji

Žiga Kariž
29. 1. 2024, 08.30
Posodobljeno: 31. 1. 2024, 10.50
Deli članek:

Strokovna komisija je pregledala poslovne rezultate in med več sto podjetji izbrala tista, ki so s svojimi poslovnimi rezultati izstopala. Tu so zmagovalci.

Leo Caharija
Zmagovalna podjetja gorenjske in osrednjeslovenske regije se bodo na končnem izboru pridružila podjetjem iz ostalih regij.

Težko bi rekli, da slovenska podjetja v zadnjih letih poslujejo v idealnih razmerah. Covidna kriza, vojna v Ukrajini, stopnjevanje sovražnosti na Bližnjem vzhodu, prekinitve dobavnih verig, nihanja v cenah energentov so ovire, s katerimi so se morale spopasti gospodarske družbe. Kljub temu večjih pretresov v slovenskem gospodarstvu ni čutiti. BDP države raste, prav tako plače, zaposlenost že nekaj let vztraja na najvišjih ravneh od osamosvojitve dalje. V uredništvu Novic Svet24 smo se zato odločili, da je prav, da tiste, ki v teh zahtevnih razmerah poslujejo najbolje, nagradimo. Pristopili smo k vseslovenski akciji Podjetje leta, ki jo organiziramo skupaj s strateškim partnerjem, podjetjem Prva bonitetna agencija – EBONITETE.SI, regionalnimi gospodarskimi zbornicami in partnerskimi medijskimi hišami.

Pogoji in kriteriji

Predizbori so potekali po vseh slovenskih regijah, v našem časniku smo se posvetili podjetjem, ki delujejo v gorenjski in osrednjeslovenski regiji. Najboljša podjetja smo izbirali v treh kategorijah – med mikro in malimi podjetji, srednje velikimi podjetji ter velikimi podjetji. Da so se podjetja lahko uvrstila v izbor, so morala izpolniti osnovne pogoje: da imajo računovodske izkaze, sestavljene v strukturi za gospodarske družbe, da imajo v izkazih navedeno število zaposlenih tako za tekoče kot preteklo poslovno leto, da so čisti prihodki od prodaje večji od 200 tisoč evrov, da so kazalniki EBITDA, EBIT, dodana vrednost in čisti poslovni izid za tekoče poslovno leto večji od 0 €, da podjetje ni aktualni davčni dolžnik, prav tako ni v kateremkoli postopku insolventnosti, likvidacije ali izbrisa, da zanj ne velja katerakoli domneva insolventnosti ter podjetje ni izbrisano.

Zmagovalci gorenjske regije

Zmagovalci gorenjske regije

Velika podjetja: Sij Acroni, d. d.

Srednje velika podjetja: NGEN, d. o. o.

Mala in mikro podjetja: Vasco, d. o. o. 

V finale izbora v gorenjski regiji se je uvrstilo devet podjetij, po tri iz vsake kategorije. V kategoriji velikih podjetij so bili finalisti Sij Acroni, LTH Castings in Knauf Insulation, laskavi naslov najboljšega velikega podjetja pa gre v roke lastnikom, upravljalcem in zaposlenim v podjetju Sij Acroni. Podjetje je v ocenjevanem obdobju prihodke povečalo za kar 44 odstotkov in je ustvarilo najvišje skupne prihodke, hkrati pa je eden največjih zaposlovalcev v regiji.

V kategoriji srednje velikih podjetij so se v finalni izbor uvrstila podjetja Megales, NGEN in SPG-SOL plin Gorenjska. Strokovna komisija je po pregledu podatkov naslov podelila podjetju NGEN. Če za podjetje še niste slišali, zagotovo še boste, saj bo, kot kaže, eden izmed nosilcev zelenega prehoda. V ocenjevanem obdobju so zabeležili rast prometa s 13,6 milijona evrov na 45,3 milijona evrov, ustvarili več kot 10 milijonov evrov, z rešitvami za hranjenje energije, ki jih ponujajo, pa gre slutiti, da se je rast podjetja šele začela.

Med malimi in mikro podjetji so se v finalni izbor uvrstila podjetja Zuum, Golden tree in Vasco, naslov najboljšega malega podjetja gorenjske regije pa je pripadel podjetju Vasco. Gre za podjetje, ki že več kot 20 let skrbi za informacijsko podporo več kot štiri tisoč slovenskim podjetjem.

Finaliste in zmagovalce je izbrala komisija v sestavi operativni direktor Prve bonitetne agencije – EBONITETE.SI Primož Potočnik, direktorica Gorenjske gospodarske zbornice Jadranka Švarc in namestnik odgovornega urednika časnika Novice Svet24 Žiga Kariž. 

Sašo Bizjak, Večer
Regionalni izbor podjetja podravske regije je pospremila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

Zmagovalci osrednjeslovenske regije

Zmagovalci osrednjeslovenske regije

Velika podjetja: Lek, d. d. Srednje velika podjetja: Endava, d. o. o.

Mala in mikro podjetja: Strenia IND, d. o. o.

Osrednja slovenska regija je del Slovenije, kjer posluje največ podjetij in je konkurenca najbolj ostra. Med velikimi podjetji so se v finalni izbor uvrstile družbe Lek, Cargox in Adecco, najboljše veliko podjetje osrednjeslovenske regije pa je farmacevtska družba Lek. Ta je v zadnjem letu sicer doživela večje prestrukturiranje, a to ne vpliva na njeno preteklo uspešno poslovanje in dejstvo, da že desetletja velja za eno najuspešnejših podjetij v Sloveniji.

Med srednje velikimi podjetji so bili finalisti Tourne Mobil, Uvecto in družba Endava. Priznanje srednje veliko podjetje leta za osrednjeslovensko regijo gre mednarodnemu podjetju Endava. Slovenska izpostava podjetja, ki tako globalno kot lokalno ponuja informacijske rešitve, je v ocenjevanjem obdobju celotne prihodke dvignila z 18 na kar 48,8 milijona evrov ter hkrati močno povečala število zaposlenih.

V konkurenci majhnih podjetij pa se je najbolje odrezalo podjetje Strenia IND, ki sodeluje z največjimi proizvajalci gradbene mehanizacije, opreme za rudarstvo, cementno in drugo industrijo.

Strokovno komisijo so sestavljali novi direktor Zbornice osrednjeslovenske regije Rok Pavlin, operativni direktor Prve bonitetne agencije – EBONITETE.SI Primož Potočnik ter namestnik odgovornega urednika časnika Novice Svet24 Žiga Kariž.

GZS
/

/
/

ebonitete
/