Klemen Boštjančič

Golob bo spet imel tri podpredsednike

G.G./STA
23. 1. 2024, 09.01
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 09.03
Deli članek:

Finančni minister Klemen Boštjančič bo na predlog premierja Roberta Goloba predvidoma postal tretji podpredsednik vlade.

Sašo Švigelj
Boštjančič je zelo aktiven. Je tudi vladni pogajaleca v pogajanjih s sindikati o prenovi plačnega sistema javnega sektorja.

Vlada ima trenutno dva podpredsednika, ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca. Vlada je sicer že imela tri podpredsednike, saj je to mesto zasedal tudi nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki pa je s funkcije ministra odstopil julija lani.

Kot so spomnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), zakon o vladi določa, da funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlada imenuje vlada. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.