Vremenske razmere

Foto: Največ snega zapadlo v osrednji Sloveniji, na brniškem letališču zamude

D.K./STA
19. 1. 2024, 15.02
Posodobljeno: 19. 1. 2024, 15.57
Deli članek:

Po napovedih je dež zgodaj zjutraj hitro prešel v sneg in v dobrih šestih urah je v notranjosti Slovenije zapadlo od 15 do 30 cm snega.

Sašo Švigelj
Največ snega je zapadlo v osrednji Sloveniji

Obilno sneženje, ki je danes zajelo državo, je največ težav povzročilo v prometu, posebej na avtocestah. Zastoji, v katerih so se znašle tudi cestne službe, so nastajali zaradi zdrsov vozil in nesreč. 

Po podatkih Agencije RS za okolje je danes do 14. ure največ snega zapadlo v osrednji Sloveniji, na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so zabeležili kar 38 cm novozapadlega snega. V Ljubljani 28 cm, na Vrhniki 26. Za primerjavo, v Mariboru ga je zapadlo bistveno manj, in sicer 10 cm, na Koroškem v Mežici 16 cm, prav toliko v Kočevju in centimeter manj v Metliki. 

Ob tem so na straneh Agencije RS za okolje še zapisali, da bo sneženje popoldne slabelo, proti večeru pa povsod ponehalo. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Pred nami je suh in mrzel konec tedna nadvse primeren za zimske radosti na snegu.

Sneg povzročil tudi zamude v letalskem prometu na brniškem letališču

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je zimska služba vse od jutra sproti čistila vzletno-pristajalno stezo in ostale površine, ki so potrebne za odvijanje prometa. Sedaj so se vremenske razmere že umirile. 

Kot so za STA pojasnili v Fraportu Slovenija, se je zaradi močnega sneženja, ki se mu je pridružil tudi veter, letalo družbe Turkish Airlines, ki je dlje časa krožilo nad brniškim letališčem, na koncu odločilo za pristanek na beneškem letališču. V takšnih primerih se sicer običajno piloti odločijo za pristanek na zagrebškem letališču, vendar so bile danes tudi tam razmere podobne kot v Ljubljani.

Odpovedana je bila povezava z Münchnom, kar je povezano tudi z vremenskimi razmerami v Nemčiji. Preostali potniški promet ob manjših zamudah poteka normalno, sploh sedaj, ko so površine po umiritvi sneženja očiščene.

Po podatkih Prometno informacijskega centra za državne ceste so na cestah še vedno plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje. Na pot se odpravite prej kot običajno ter ne brez obvezne zimske opreme, svetujejo. 

Sašo Švigelj
Na cestah še vedno precej težav zaradi snežnih razmer

Na nekaterih odsekih so še vedno zdrsi tovornih vozil, kjer je oviran promet oz. zaprt vozni pas.