Zadržanje zakona

V Salonitu ob potrditvi novele o varstvu okolja v ustavni postopek

A.S./STA
16. 1. 2024, 12.24
Posodobljeno: 16. 1. 2024, 12.26
Deli članek:

V Salonitu Anhovo pred sredino obravnavo predloga novele zakona o varstvu okolja, ki so ga vložili nevladniki, pred matičnim parlamentarnim odborom, poudarjajo, da bodo v primeru potrditve zakonske novele v DZ sprožili ustrezne postopke na ustavnem sodišču. Pripravljajo tudi argumentacijo za postopek zadržanja zakona pred ustavnim sodiščem.

Bobo
/

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v podjetju, v postopku priprave sprememb zakona o varstvu okolja ves čas iščejo konstruktivno rešitev, ki bi bila skladna z evropskim pravom in slovensko ustavo. "Predlagali smo, da se pri postavljanju strožjih pogojev za delovanje cementarne zgledujemo po Nemčiji, ki je med vsemi državami EU uvedla najstrožje standarde na tem področju, a hkrati upoštevala njihovo izvedljivost," so dodali.

Predlagatelji zakonske novele, ki je že prestala prvo branje v DZ, vztrajajo pri izenačitvi pogojev delovanja med sežigalnicami in napravami za sosežig (cementarno), kar po navedbah Salonita lahko onemogoči njihovo dejavnost. "Tak pristop po našem mnenju krši načelo enakosti pred zakonom in načelo proste gospodarske pobude ter je zato neustaven," so poudarili.

Če bo v DZ sprejet zakon v predlagani obliki, se bodo v Salonitu Anhovo, kot napovedujejo, odločno zavzeli, da "okoljska zakonodaja v Sloveniji ostane skladna z ustavo in temeljnimi listinami EU, ki predstavljajo naš osnovni skupni družbeni dogovor". Če bo treba, dodajajo, bodo o očitnem odklonu od evropske zakonodaje obvestili Evropsko komisijo in tam sprožili ustrezne postopke.

Danes, dan pred obravnavo predlagane novele zakona na odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, bodo o predlaganih rešitvah na novinarski konferenci spregovorili predstavniki nevladnih organizacij Eko krog, Društvo Eko Anhovo in dolina Soče, Amnesty International Slovenija, Inštitut 8. marec in PIC, ki so novelo tudi pripravile. Po njihovem je njen glavni namen zmanjšati onesnaževanja okolja v dolini reke Soče.

Že v ponedeljek se je v zvezi s predlogom novele oglasila tudi vlada. Kot je sporočila, bi novelo lahko podprla, a ob ustreznih popravkih določb, predvsem glede monitoringa. Predlagana izenačitev zahtev glede naprav za sosežig in sežigalnic pa bi bila nesistemska in bi jo bilo primerneje urejati s podzakonskimi predpisi, še meni vlada.