Sporen nakup

Ministrica Švarc Pipan po novih razkritjih "ogorčena," ministrstvo bo ukrepalo

S.R./STA
11. 1. 2024, 22.14
Posodobljeno: 11. 1. 2024, 22.19
Deli članek:

Sporni nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani dobiva nove razsežnosti. Kot kaže ministrstvo za pravosodje stavbe ni samo preplačalo, temveč bi lahko bile v ozadju tudi druge nepravilnosti.

Sa. R.
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

V oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so namreč razkrili, da je cenilec, podpisan pod cenitvijo, novinarjem dejal, da cenitve ni naredil on sam, ampak cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v oddaji zatrdila, da tega ni vedela, cenilka pa zadeve za Tarčo ni želela komentirati.

Če navedbe držijo, Švarc Pipan v tem vidi možne elemente kaznivega dejanja. Če se bo potrdilo, da je bil sporni nakup opravljen na podlagi ponarejene ali prirejene dokumentacije, bo ministrstvo zahtevalo ugotovitev ničnosti pogodbe ter uveljavljalo odgovornost enega ali obeh cenilcev, je napovedala. Kot je dodala, je ob teh informacijah ogorčena, saj gre za sodno zaprisežena cenilca, ki imata jasno določene zakonske obveznosti. Napovedala je še, da bodo takoj po prevzetju stavbe, ki je že plačana, naročili tudi neodvisno izmero prostorov.

Po mnenju ministrice niti strokovne službe na ministrstvu niti ona sama sicer v tem primeru niso malomarno opravili svojega dela.
Nacionalni preiskovalni urad preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ker naj bi ministrstvo stavbo preplačalo. Kot je dopoldne napovedala Švarc Pipan, bo ministrstvo NPU posredovalo vso zahtevano dokumentacijo in s preiskovalci polno sodelovalo.