Janez Doltar

»Briga me, kaj o meni misli Ljubljana, ne pa, kaj Dolenjci in Belokranjci«

L. Markelj
10. 1. 2024, 20.15
Deli članek:

»Kar se mi dogaja, je montiran proces, za katerim stojijo Levica, ki si s prejemniki socialnih transferjev kupuje volilne glasove, užaljeni odstavljeni in veliki igralci z veliko denarja. Dobil sem res grde udarce, a jih bom vrnil,« v zvezi z anonimnimi očitki zaposlenih v uradu pravi Janez Doltar, do nedavnega v. d. direktorja Urada vlade za narodnosti.

Primož Lavre
Bivši vodja Urada vlade za narodnosti Janez Doltar.

Zaposlene mu očitajo nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu. Kot smo poročali, je Doltar, ki očitke zavrača in pravi, da je le odprt in temperamenten glasbenik, nato podal odstopno izjavo z mesta v. d. direktorja urada. Za Dolenjski list je povedal, zakaj se mu po njegovem mnenju ta afera dogaja.

Pove, da se je spomladi že kot upokojenec odzval povabilu premierja Roberta Goloba za to delovno mesto. Odločil se je za nove profesionalne izzive, saj ima dosti izkušenj pri delu z Romi. Zadnja leta je deloval na Mestni občini Novo mesto na področju romske tematike, bil je predsednik komisije za integracijo romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije.

NE govorjenje, ampak delo

»Vse se je začelo, ko sem ob obravnavi županskih predlogov JV Slovenije glede reševanja romske problematike jasno povedal, da bom na strani razuma. Želel sem se o županskih predlogih pogovarjati, jih malo spremeniti, dopolniti, skratka iskati rešitve. Dejali so mi, da me potem ne potrebujejo, in linč zoper mene se je začel,« pravi Doltar.

Zanimivo se mu zdi, da zdaj nikogar ne zanima njegovo delo za Rome. »Že od začetka sem povedal, da imam dovolj le govorjenja, da želim delo in rezultate. Poleg sprememb zakonodaje sem želel nadaljevati mehke vsebine, kot so izobraževanje, urejanje okolja itd., ter spodbujati socialno podjetništvo, za katero bi iz Evrope lahko dobili dosti denarja. Rad bi, da imajo občine z večjim odstotkom romskega prebivalstva več denarja za reševanje teh problemov, npr. občina Škocjan. Menim, da je denar za Rome zdaj nepravično razdeljen in tudi ni bil pravilno uporabljen. Teh sprememb v letu 2024 žal še ne bo,« je dejal Doltar.

Prepričan je tudi, da je treba najprej poskrbeti za boljšo socializacijo romskih otrok in mladine, lepša prihodnost pa bo prišla le z izobraževanjem. Nujno je nekaj narediti na področju mladoletnih porok.

Zakaj je odstopil

Doltar je pojasnil še svoj odstop z mesta v. d. direktorja Urada za narodnosti. »Odstopil sem, da ne bremenim vlade in premierja, da zdaj lahko govorim, se bojujem in lažje branim. Ker gre za močno zaroto, kot pred 30 ali 50 leti, ko te je lahko nekdo linčal, če nisi bil na isti politični liniji. Najel sem si močno dolenjsko odvetniško ekipo in opral bom svoje ime. Prav malo me briga, kaj si o meni mislijo v Ljubljani, ni pa mi vseeno, kaj Dolenjci in Belokranjci! Ni mi vseeno zaradi mene, zaradi družine, sorodnikov, glasbenikov, kulturnikov, s katerimi sem sodeloval in še sodelujem. Vse je šlo predaleč,« pravi Doltar.

Doda, da ga o postopku, »če sploh je, nihče ni nič obvestil, ne policija ne inšpekcija, le mediji so me klicali in oblatili«. Direktorskega stolčka se tudi ne drži, ker ga ne potrebuje, pravi. »V Ljubljano sem šel delat za Rome in so premiki, tudi sprejeta romska strategija v občini Škocjan spada mednje, pripravlja se še v občinah Ribnica, Beltinci. A drugačen koncept dela očitno nekomu ne ustreza.«

Muzikal, roman

Doltar pove, da ima veliko povabil za nove izzive, dokončati mora že začete projekte. Z Alešem Makovcem npr. piše nov muzikal, dokončal bi rad roman V objemu Lahinje, morda pa bo o vsem zadnjem dogajanju nekoč napisal celo komedijo. Napoveduje tudi, da se bo v prihodnosti ukvarjal s programom socialnega podjetništva, kamor sodi tudi zaposlovanje Romov, ki je poleg izobraževanja tudi velika težava tega prebivalstva.