Sodba ni pravnomočna

Ankaranska občina uspela s tožbo glede imenovanja nadzornega sveta Marjetice

A.S./STA
10. 1. 2024, 17.42
Deli članek:

Koprsko okrožno sodišče je na prvi stopnji ugodilo tožbi ankaranske občine, ki je koprski občini očitala, da je brez njene udeležbe imenovala nove nadzornike komunalnega podjetja Marjetica. Koprska občina medtem vztraja, da ankaranskega soglasja ne potrebuje, poroča današnje Delo. Sodba še ni pravnomočna.

Marko Vavpotič
Fotografija je simbolična

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je za Delo dejal, da je sodišče upoštevalo njihovo stališče o nerazdeljenem premoženju med občinama in določilo, da morata o njem upravljati izključno skupaj in soglasno.

Na Mestni občini Koper pa so v odzivu navedli, da zaradi naknadno sprejetega odloka o delitvi skupnega premoženja med občinama soglasje obeh soustanoviteljic javnega podjetja ni potrebno. Občina Ankaran sicer omenjeni odlok, ki ga je sprejel koprski mestni svet, prav tako izpodbija na sodišču.

Odlok ureja ustanoviteljske pravice in po mnenju koprske občine upravičuje njihov sklep o imenovanju nadzornikov Marjetice v deležu 94,05 odstotka upravljavskih pravic.

Občini sta v preteklosti sprejeli vsaka svoj odlok o ustanoviteljskih pravicah in premoženjskih razmerjih, saj se o skupnem nista mogli dogovoriti.

Povod za tožbo ankaranske občine pa so bila nesoglasja glede sušilnice komunalnega blata, ki jo je kljub nasprotovanju Ankarana kupila Marjetica. Ankaranski župan Strmčnik je takrat dejal, da je Marjetica za dvomiljonsko zadolžitev vprašala le koprsko občino. Po njegovih besedah, se je nezaupanje pojavilo še drugod in zato niso podali soglasja k imenovanju nadzornikov.

Ankaranska občina se z naložbo sušilnice še vedno ne strinja in meni, da je naložba sporna. V Marjetici, kjer projekt napovedujejo že skoraj leto dni, pa so za današnje Delo povedali, da za sušilnico še vedno teče postopek pridobivanja dovoljenj.

V Marjetici sodbe niso želeli komentirati. Nasprotno pa njihova skupščina vztraja pri takojšnjem imenovanju novih nadzornikov, ki jim je mandat že potekel. Sporočili so, da so o novih imenovanjih odločali že v prejšnjem tednu, še poroča Delo.

Občina Ankaran je bila ustanovljena leta 2011, pred tem je bila del Mestne občine Koper.