Letos sodeluje 214 vrtcev.

S programom NIJZ Zdravje v vrtcu do krepitve zdravja kot vrednote

A.S./STA
27. 12. 2023, 11.32
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 11.32
Deli članek:

NIJZ že od leta 2006 vodi program Zdravje v vrtcu, namenjen promociji zdravja v vrtčevskem okolju in zunaj njega ter krepitvi dobrega počutja in zdravja kot vrednote.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Število vključenih vrtcev v program Zdravje v vrtcu se vsako leto širi. Kot je za STA pojasnila nacionalna koordinatorica programa Nives Letnar Žbogar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so v šolskem letu 2022/23 o izvajanju programa poročali iz 184 vrtcev, kar predstavlja 45 odstotkov vseh slovenskih vrtcev.

V poročilih je bilo po njenih navedbah vključenih 1674 skupin otrok vseh starosti oziroma več kot 31.700 otrok, kar predstavlja približno 40 odstotkov vseh otrok, vključenih v vrtce. Pri aktivnostih je sodelovalo 2889 vzgojiteljev oziroma vzgojiteljic in pomočnikov oziroma pomočnic vzgojiteljev, kar predstavlja 22 odstotkov vseh zaposlenih strokovnih delavcev v vrtcih.

Program promovira zdravje in je usmerjen v izvajanje aktivnosti, ki ohranjajo in krepijo zdravje v vrtčevskem okolju in zunaj njega. Izvajalci aktivnosti tako o njih poročajo, v poročilu morajo zabeležiti vsaj pet izvedenih aktivnosti. "Večina s poročanjem tu zaključi in številke morda niso odraz dejanskega stanja," je pojasnila Letnar Žbogarjeva.

Po njenih besedah pa lahko iz 8500 prejetih zapisov razberejo, da je bila v minulem šolskem letu tema pri 17 odstotkih aktivnosti gibanje, pri 16 odstotkih prehrana, pri desetini je bila tema varno s soncem, v po nekaj manj kot desetini primerov so v aktivnostih obravnavali tudi teme narava in varovanje okolja ter osebna higiena. Večina aktivnosti je bila celoletnih ali ponavljajočih, nekaj pa tudi enkratnih. Pri aktivnostih so pogosto sodelovali tudi zunanji izvajalci, večina aktivnosti je bila namenjena otrokom, četrtina pa tudi staršem, je še dodala nacionalna koordinatorica.

V prejšnjem šolskem letu je v programu sodelovalo 184 vrtcev, letos 214 vrtcev

Med posameznimi aktivnostmi, o katerih so poročali iz vrtcev, so denimo gibalne urice, pri katerih so sodelovali tudi z babicami in dedki ter starejšimi osnovnošolci, spoznavanje gozda in življenja v njem, pri čemer so poudarili pomen gibanja v naravi za zdravje in zdrav razvoj, in spoznavanje načina izražanja čustev ter pomen dobrega počutja oziroma duševnega zdravja. V nekaterih skupinah so izpostavili pomen umivanja rok in osebne higiene ali pa pomen zdrave prehrane.

Pojasnila je, da je sodelovanje v programu prostovoljno in da lahko preštejejo le tiste, ki se prijavijo k sodelovanju v programu in napišejo poročila, kar je nekaterim zaposlenim zelo odveč. Zato se po njenih navedbah prijavijo tisti vrtci, ki jih vsebine zanimajo in želijo med letom prejemati sporočila in opomnike o različnih aktivnostih ter tudi različne primere praks iz vrtcev, in tisti, ki želijo dobiti potrdila o sodelovanju v programu. Za to sodelovanje so namreč lahko prejeli točke ministrstva za vzgojo in izobraževanje za napredovanje.

Vsa gradiva in izobraževanja so objavljena tudi na spletni strani programa in dostopna vsem. "Zato v resnici ne vemo, kdo vse in v kaki meri uporablja naša gradiva," je pojasnila.

Program sicer poteka na nacionalni ravni z regijsko koordinacijo, vsako leto pripravijo tudi izobraževanja za vzgojitelje in druge strokovne delavce. "Želimo jih podpreti v njihovih prizadevanjih za lastno zdravje in zdravje otrok (tudi staršev) in jim ponuditi znanja ter verodostojne informacije povezane z dobrim počutjem in zdravjem. Želimo, da vrtec postane aktiven in prepoznaven partner v lokalnem okolju," je poudarila nacionalna koordinatorica. Pri tem je kot pomembno izpostavila tudi, da so pozorni na ranljive skupine in posameznike in da stremijo k zmanjševanju neenakosti v zdravju.

V šolskem letu 2023/24 se je v program prijavilo 214 vrtcev. Letošnja rdeča nit programa je Besede imajo moč, s čimer želijo krepiti tudi medsebojne odnose in dobro komunikacijo.