Povzročil škodo STA

Policija kazensko ovadila Uroša Urbanijo

R.T.
11. 12. 2023, 11.41
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 12.27
Deli članek:

Nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je kazensko ovaden zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

SA.R.
Uroš Urbanija

Policijska uprava Ljubljana je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, poroča spletni portal N1.

Urbanija je zaN1 dejal, da z ovadbo še ni seznanjen. "Če policija po novem ovadbe podaja zato, ker smo upoštevali podpisane pogodbe in obstoječo zakonodajo, je pa situacija res čudna. Očitno pričakujejo, da bi moral delovati nezakonito," je Urbanija navedel za portal.

Zadeve sega v leto 2021. Maja tega leta je Pravna mreža za varstvo demokracije na ljubljansko tožilstvo zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do STA kazensko ovadila Urbanijo. V kazenski ovadbi, ki so jo spisali v sodelovanju z odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle, so Urbaniji očitali, da je izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s čimer je agenciji povzročil večjo škodo. Med drugim naj bi večkrat zahteval dokumentacijo STA, čeprav za to ni imel podlage v zakonu o STA in zakonu o gospodarskih družbah niti za to ni izkazal pravilnega pooblastila za zastopanje vlade kot edinega družbenika STA. Z zahtevami po dostopu do dokumentacije, ki se nanašajo na uredniško politiko STA, je v nasprotju z določbami zakona o STA posegel v uredniško neodvisnost STA, hkrati pa v nasprotju z zakonom o interventnih ukrepih in zakonom o STA ni pravočasno odredil in odobril plačila nadomestila za opravljanje javne službe agenciji, čeprav se sredstva za izplačevanje nadomestila STA nahajajo na proračunski postavki Ukoma. Po oceni Pravne mreže je agenciji povzročil premoženjsko škodo v višini skoraj 520.000 evrov in huje onemogočal obstoj agencije ter njeno pravico do plačila nadomestila za izvajanje javne službe.

Zakaj so šele zdaj podali kaznsko ovadbo na tožilstvo? Dopolnjevanje kazenske ovadbe se je zavleklo. Na PU Ljubljana so za N1 pred časom sporočili, da se je predkazenski postopek v omenjeni zadevi zavlekel tudi zato, ker obravnave kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete zahtevajo pridobivanje in preučitev obsežne dokumentacije iz različnih virov.

Urbanija, ki je od decembra novi odgovorni urednik na Planet TV, je v odgovor že junija 2021 zaradi krive ovadbe vložil kazenski ovadbi zoper predstavnico Pravne mreže za varstvo demokracije Katarini Bervar Sternad in proti tedanji odvetnici in aktualni predsednici države Nataši Pirc Musar. Očita jima, da sta ga krivo ovadili.