letno proizvedejo 55 mio litrov

Srbija povečuje proizvodnjo žganih pijač, načrtuje tudi izvoz na Kitajsko

S.Č./STA
11. 12. 2023, 11.28
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 11.34
Deli članek:

Srbija letno proizvede okoli 50 milijonov litrov žganja, z novimi nasadi sadja pa bi ga lahko v prihodnjem obdobju še enkrat več.

profimedia
Največ žganih pijač prodajo med drugim tudi v Slovenijo.

V sindikatu srbskih proizvajalcev žganja napovedujejo tudi izvoz žganih pijač na Kitajsko. Med državami, v katere jih izvozijo največ, je tudi Slovenija. 

Srbija je leta 2021 izvozila za šest milijonov evrov žganja, količinska prodaja pa se je že lani povečala za okoli tretjino. Letno trenutno proizvedejo 55 milijonov litrov žganih pijač, od tega okoli 40 milijonov litrov slivovke.

Razcvet pričakujejo z odpiranjem novih trgov

"V kratkem času bomo lahko proizvedli več kot 60 milijonov litrov žganja, od tega okoli 70 odstotkov slivovke," je za srbski Dnevnik ocenil podpredsednik upravnega odbora sindikata Proizvajalci žganja Srbije Ivan Urošević. Obenem je napovedal, da bi v Srbiji v prihodnjem obdobju z odpiranjem novih nasadov sadja lahko proizvedli okoli sto milijonov litrov žganja. Srbsko žganje po Uroševićevih besedah največ izvažajo v Slovenijo, Nemčijo in Švico, sledijo Črna gora, ZDA in Avstralija. Pravi razcvet pričakujejo z odpiranjem novih trgov, med katerimi je tudi Kitajska, potem ko je Srbija z njo nedavno podpisala sporazum o prosti trgovini.