Drsanje

Slovenija decembra z mnogo drsališč, največje ima tisoč kvadratnih metrov

Polona Krušec
10. 12. 2023, 12.30
Deli članek:

Praznično dogajanje poleg svetlobne okrasitve dopolnjujejo še različni dogodki in božični sejmi, pa tudi drsališča, ki so še posebej priljubljena družinska aktivnost v trem času.

Občina Piran
Drsališče

V Kopru se je prejšnjo soboto začelo praznično obdobje, poimenovano Fantazima. Zažarele so praznične lučke z novostjo – naravno jelko s svetlobno dekoracijo na Titovem trgu, potekajo že različni dogodki in postavili so drsališče.

To leži tik ob morju, nasproti koprske Taverne, a ne pod njeno streho kot lani. Nekateri so nad to spremembo nekoliko začudeni, saj se je lani izkazalo, da je bila lokacija dobro premišljena, ker je omogočala drsanje tudi v deževnih dneh ali ko je pihala burja.

Ta sprememba je povezana z odločitvijo, da bosta tradicionalno silvestrovanje in večina spremljevalnega glasbenega programa potekala v Taverni. "Taverna se je izkazala za najprimernejšo lokacijo za tovrstne prireditve. Koncerte in druge prireditve bomo tako lahko izpeljali ne glede na vreme," je pojasnila Andreja Čmaj Fakin iz Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

Ostanimo na Obali

Izpostavimo največje drsališče na tem območju, ki so ga postavili v Portorožu, v nekdanjem skladišču soli Grando. Gre za pokrito drsališče v velikosti kar 600 kvadratnih metrov, oglašujejo ga tudi kot največje v zahodni Sloveniji in kot drugega največjega v državi. Med tednom na njem poteka šola drsanja, zanimivo pa se slišijo napovedi, da bodo na njem tudi trije drsalni nastopi.

Zavod ŠTIP
Sežana drsališče
Drsališča so tudi v Postojni, Ajdovščini in Novi Gorici na Bevkovem trgu, kjer se lahko pohvalijo z večjim od prejšnjih let, saj ima 40 kvadratnih metrov večjo površino. Odprto je od ponedeljka do četrtka, med 13. in 20. uro, ob petkih med 13. in 21. uro, ob sobotah, nedeljah in med šolskimi božično-novoletnimi počitnicami pa med 10. in 21. uro.

Objestnost in pol

Na sežanskem drsališču na Lipovem listu, ki obratuje od prejšnjega vikenda, se je zgodil incident. Komaj dan po svečanem odprtju je bilo drsališče tarča vandalov. Neznanci so ledeno ploskev posuli s soljo, zaradi česar se je ledena plošča začela taliti. Njegovi organizatorji z zgroženostjo najostreje obsojajo vandalizem ter uničevanje javne in zasebne lastnine. Sporočajo: "Nesprejemljiva, neodgovorna in brezobzirna dejanja v naše okolje vnašajo negativne posledice, ki se ne kažejo zgolj v materialni škodi, ampak povzročajo tudi splošno nevarnost." Ob tem se poraja vprašanje, koga moti veselje otrok. "Zakaj drsališče, ki je namenjeno zabavi predvsem najmlajših občanov, nekoga zmoti do mere, da ga namerno uničuje?" se sprašujejo domačini.

Gorenjska

Na začetku decembra je tudi v Kranju zaživelo montažno drsališče, ki so ga že po tradiciji postavili na Slovenskem trgu. Med tednom bo odprto od 15. do 22. ure, ob koncih tedna pa ga bodo odprli že ob 9. uri. Tudi letos si je mogoče izposoditi drsalke in pingvina za učenje drsanja. Drsate lahko tudi v Kranjski Gori. Borovška šajba, kot so drsališče poimenovali, stoji na trgu pred hotelom Ramada Hotel & Suites. Še posebej prijetno je zvečer, ko v njegovi okolici zažarijo lučke in se lesketa sneg.

kranjskagora.si
Drsališče
Ljubljana

Največje drsališče v državi so postavili v Ljubljani. Leži na strehi nakupovalnega središča Aleja, kjer je na tisoč kvadratnih metrov veliki drsalni površini s 140 metrov dolgo ledeno stezo mogoče drsati vsak dan. Ledena ploskev je na voljo tudi v športnem parku na Vrhniki. Drsanje je brezplačno.

Dolenjska

Novo mesto vabi na sprehod po okrašenem mestu, na številne dogodke – decembra se jih bo zvrstilo okoli 70 – in drsališče, ki ga na Glavnem trgu spremlja osvežena mestna praznična osvetlitev. "Dozdajšnjo precej hladno modro svetlobo lučk so nadomestile rumeno-bele žarnice, pri pripravi dnevne okrasitve pa so sodelovali tudi otroci iz novomeških vrtcev Ciciban in Pedenjped," so o praznični podobi mesta povedali v Zavodu Novo mesto. Drsališče iz naravnega ledu bo tudi v Krškem. Postavili so ga na območju za pešce, na Cesti krških žrtev. Uporaba drsališča in izposoja drsalk bosta brezplačni.

Facebook
Novo mesto
Še v Maribor

Tam zadnji dve leti nekoč tradicionalnega občinskega drsališča zaradi energetske draginjske niso imeli, a se letos vrača, vendar v organizaciji občanov in lokalnih podjetij. "Drsališča tokrat v sklopu praznične okrasitve ne bo, saj na podlagi izkušenj iz preteklih let ocenjujemo, da bi strošek porabe električne energije za obratovanje drsališča znašal od 10.000 do 14.000 evrov," so povedali na mariborski občini.

Lokalec, ki se je ukvarjal z realizacijo drsališča, je podjetnik Silvester Gorjup s somišljeniki. Zagnali so akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov zanj in – uspeli. Za postavitev drsališča so potrebovali 22.000 evrov. Vsi stroški obratovanja drsališča skupaj pa pridejo okoli 40.000 evrov.

Po Evropi

V povezavi s pojmom najlepše drsališče Evrope se pojavljata dve lokaciji, ena na Poljskem, druga v Švici. Na tržnici v mestnem jedru, okoli bronastega kipa morske deklice, zavetnice Varšave, so postavili tradicionalno krožno drsališče, ki nudi krasen razgled na okrasitev okolice in tudi božični sejem. Posebna izkušnja je tudi drsanje na zamrznjenem naravnem jezeru Lac de Joux v Švici, ki obsega skoraj 10 kvadratnih kilometrov površine in pozimi ob primernih temperaturah postane največje drsališče Evrope.

myvalleedejoux.ch
Valle je joux
Doživetje zase je tudi drsanje v Parizu pred Hotelom de Ville. Zgodovinski objekt s praznično okrasitvijo nudi krasno kuliso za drsalce. Za sladokusce bo verjetno zanimivo tudi umetno, 230 kvadratnih metrov veliko drsališče v 59. nadstropju stolpa Montparnasse, s katerega je lepo viden Eifflov stolp.

Profimedia
HOTEL DE VILLE