"Občutek, da so stvari dogovorjene"

V NSi sumničavi do potez SDS in Anžeta Logarja

G.G.
6. 12. 2023, 15.30
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 16.06
Deli članek:

Na desnici si v zadnjih letih obupno prizadevajo poseči v bazen neopredeljenih ali sredinskih volivcev. Kaj pomeni angažma Anžeta Logarja in kako avtentične so njegove poteze in odzivi SDS?

Sa.R.
Janez Cigler Kralj dopušča možnost taktiziranja SDS in Logarja.

V SDS so sporočili, da po njihovi oceni »aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko«, zato »nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju«. Logar je v prvem odzivu zapisal, da takšno potezo stranke, ki ji pripada več kot 23 let, obžaluje in da glede političnega udejstvovanja izven SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov je označil za prekomerno in nesorazmerno. »Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati,« je prepričan.

Kaj o teh manevrih menijo v NSi? Ne morejo se znebiti »občutka, da so stvari dogovorjene. Gotovo ne bi bilo prvič,« je zadeve za STA komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Ob tem je poudaril, da vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo. »Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene,« je zatrdil in dodal, da so v stranki prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne torej do leta 2026, okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba. Prvak NSi je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Logarjevemu društvu Platforma sodelovanja, ustanovljenemu maja, a z njihove strani dobil košarico.

Logar ustanavlja novo stranko? V SDS mu očitajo prikrivanje kart.

Viri N1 v SDS sicer zagotavljajo, da sporočilo, ki ga je predlagal predsednik SDS Janez Janša, ni zaigrano in da ne gre za poskus prepričevanja javnosti o Logarjevem premiku na sredino, s čimer bi pridobil za SDS nedosegljive volivce, temveč želijo odpraviti zmedo, ki je prisotna tudi med člani stranke, o tem, kakšna je dejanska Logarjeva vloga. »Moti nas, da ne pove, kaj in kako, ali torej ustanavlja novo stranko, kdaj naj bi jo ustanovil … Tudi člani ne vedo, ali Logar zastopa stališča SDS, ali je njegovo ravnanje v dogovoru s predsednikom stranke, ali gre za njegov samostojni projekt,« je za N1 dejal eden od sogovornikov iz stranke.

Kakor koli. Izkušeni bralci in bralke dobro vedo, da so v boju za politični primat in imenitno plačane stolčke v Bruslju (še pol leta je do evropskih volitev) možno najbolj vratolomne akrobacije.