Dveletna saga

Sodnica je stisnila Janeza Janšo, družina s Krvavca je dobila vodo

Mihael Korsika
25. 11. 2023, 17.10
Deli članek:

Družina Štupar z direktorjem RTC Krvavec podpisala poravnavo, Janša mora nositi večino stroškov

Preiskovalno.si, Marko Vavpotič
Gradbena inšpekcija je ugotovila, da je RTC Krvavec oziroma njegov lastnik Janez Janša mimo vseh zakonov na črno postavil prizidek k hotelu Krvavec. Ta stoji neposredno ob brunarici Štuparjevih.

Po dveletnem trpljenju družine Štupar, ko jih je krvavški Janša omejeval pri gostinski dejavnosti, s katero se že 37 let preživlja vsa družina, je iz pip njihovega gostišča Kekec vendarle pritekla voda. Zgodbo je javnosti razkril portal preiskovalno.si. Tatjana Štupar, lastnica gostišča Kekec, ki jo je omejeval direktor RTC Krvavec, je v solzah sporočila: »Hvala, Preiskovalno, imamo vodo.«

Preiskovalno.si, Marko Vavpotič
Po dveletnem trpljenju družine Štupar, ko jih je krvavški Janša omejeval pri gostinski dejavnosti, je iz pip njihovega gostišča vendarle pritekla voda.

Gordijski vozel je nazadnje presekala sodnica kranjskega sodišča. In tako rekoč čez noč se je rešila velika življenjska stiska, ki je pestila družino in ji povzročala tudi gmotno škodo. Sodnica je vsem vpletenim naložila, da ugotovijo, kje je vodovodna cev stisnjena, in da jo nemudoma zamenjajo.

V sredo so si stanje na Krvavcu ogledali iz prve roke, v četrtek zjutraj pa so stroji že začeli izkopavati jaške in iskati napake. Jašek s cevjo, ki vodi do Štuparjevih, je bil zelo skrit, nam je povedala lastnica Tatjana. Ko so ga delavci vendarle našli, so pri pregledu cevi ugotovili, da je bila stisnjena kar na treh mestih. Zato so jo v celoti zamenjali in okoli dvanajste ure je po njej že pritekla voda do pip v Štuparjevem gostišču. Po dveh letih skorajšnje suše in mukotrpnega polnjenja zabojnikov za vodo čez vso noč.

Tatjana Štupar je poklicala na portal preiskovalno.si ter s solzami sreče v očeh in dejala: »Hvala vam, ker ste spremljali našo zgodbo in jo pripeljali do za nas srečnega konca. Veseli smo in hvaležni tudi naši odločni odvetnici Poloni.«

Janša užaljeno odložil slušalko

Družina Štupar je z direktorjem RTC Krvavec Janezom Janšo na sodišču podpisala poravnavo. Janša mora nositi večino stroškov, Štuparjevi pa plačati svojega vodovodarja. O škodi, ki so jo utrpeli v zadnjih dveh letih, ko so ponoči lovili vodo po kapljicah, da so zarana sploh lahko postregli prve pohodnike ali smučarje, še niso uspeli razmisliti. Dve leti so namreč prestajali kalvarijo, da je njihova brunarica Kekec v Tihi dolini lahko vsaj omejeno delala in da so lahko nemoteno zagotavljali vodo za stranišča na smučišču ter za kuhanje in pomivanje. Zdaj bo vse lepše. Sezona je pred vrati.

Preiskovalno.si, Marko Vavpotič
Janez Janša je družino onemogočal pri opravljanju gostinske dejavnosti.

Medtem ko je pravica zmagala pri Stuparjevih, pa smo še v tretje poskušali navezati kontakt z Janezom Janšo. Že mesec dni čakamo na njegove odgovore, tokrat pa se je oglasil na telefon, a užaljeno odložil slušalko, rekoč, da se z nami o tej temi ne bo pogovarjal. Tako še vedno ostajajo neodgovorjena vprašanja glede črne gradnje, nad katero je nadzor prevzelo sodišče, in greznic. Na potezi sta zdaj medobčinska inšpekcija in župan Cerkelj na Gorenjskem.

Gradbena inšpekcija je medtem namreč ugotovila, kot je poročal portal preiskovalno.si, da je RTC Krvavec oziroma njegov lastnik Janez Janša mimo vseh zakonov na črno postavil prizidek k hotelu Krvavec. Ta stoji neposredno ob brunarici Štuparjevih.

Dela na nelegalno postavljenem prizidku

Podjetju RTC Krvavec so zato »z odločbo z dne 4. 1. 2022 odredili, da mora takoj po vročitvi odločbe ustaviti dela na nelegalno postavljenem prizidku in da ga mora do 15. 7. 2022 na svoje stroške tudi odstraniti ter vzpostaviti prejšnje stanje«. Direktor podjetja RTC Krvavec Janez Janša tega ni storil, pač pa se je na odločitev inšpekcije pritožil. Drugega marca 2022 je vložil pritožbo na drugostopenjski organ, ki je obe pritožbi zavrnil kot neutemeljeni. A Janez Janša še ni odnehal, obrnil se je na upravno sodišče, kjer zadeva še ni zaključena. Inšpekcija je RTC Krvavec tudi oglobila, višina globe 10 tisoč evrov, Janezu Janši pa so naložili 2500 evrov kazni; poravnal je polovični znesek.

Janša medtem obnavlja žičniške naprave, kot se rad pohvali javno: »fura Krvavec«. Ob tem pa zamolči, da ga pri razvoju izdatno financira država, ki mu je namenila devet milijonov evrov. ***V SREDIŠČU FOTO (93858444b6642ba10469f65b9514b7a7.jpeg) Vodovodna cev je bila stisnjena na več mestih. FOTO (3cb8e1d7216a893c664e248eaa9f64a3.jpeg) Po dveletnem trpljenju družine Štupar, ko jih je krvavški Janša omejeval pri gostinski dejavnosti, je iz pip njihovega gostišča vendarle pritekla voda. FOTO (36ba52e29af516b875e6dafb6ddf358d (1).jpeg) Janez Janša je družino onemogočal pri opravljanju gostinske dejavnosti. POUDAREK Gradbena inšpekcija je ugotovila, da je RTC Krvavec oziroma njegov lastnik Janez Janša mimo vseh zakonov na črno postavil prizidek k hotelu Krvavec. Ta stoji neposredno ob brunarici Štuparjevih. POUDAREK Janez Janša medtem obnavlja žičniške naprave, kot se rad pohvali javno: »fura Krvavec«. Ob tem pa zamolči, da ga pri razvoju izdatno financira država, ki mu je namenila devet milijonov evrov. POUDAREK Inšpekcija je RTC Krvavec tudi oglobila, višina globe 10.000 evrov, Janezu Janši pa so naložili 2500 evrov kazni; poravnal je polovični znesek.***