v Nassfeldu

Foto: V gašenju požara v hotelu na avstrijskem Koroškem sodelovalo okoli 200 gasilcev

D.K.
25. 11. 2023, 16.17
Posodobljeno: 25. 11. 2023, 22.28
Deli članek:

V priljubljenem smučarskem središču v sosednji Avstriji je danes izbruhnil obsežen požar.

FB Freiwillige Feuerwehr Arnoldstein
Požar hotela v Nassfeldu

Danes okoli 6.45 je v hotelu s 40 sobami v smučarskem letoviščkem kraju Mokrine izbruhnil požar. Z ognjenimi zublji se je več ur borilo okoli 20 gasilskih enot s približno 200 gasilci.

FB Freiwillige Feuerwehr Arnoldstein
Požar hotela v Nassfeldu

Po podatkih Državnega centra za alarmiranje in opozarjanje (LAWZ) je požar verjetno izbruhnil v strešni konstrukciji objekta. Hotelski kompleks Plattner's Alpenhotel je trenutno zaprt, zato se v zgradbi ni nahajal noben gost ali zaposleni. Hotel naj bi vrata odprl spet 7. decembra.

FB Freiwillige Feuerwehr Arnoldstein
Požar hotela v Nassfeldu

Gasilcem težave povzročal močan veter

Kot poroča gasilsko poveljstvo okraja Hermagor, jim je težave pri gašenju planinskega hotela na 1600 metrih nadmorske višine povzročal deloma močan in nenehno obračajoč veter. Na kraju dogodka je bilo prisotno tudi reševalno vozilo, vendar o poškodovanih za zdaj ne poročajo. Policija pa je že začela preiskovati vzrok požara, navaja Kleine Zeitung.

FB Freiwillige Feuerwehr Arnoldstein
Požar hotela v Nassfeldu

Dodatne težave in izziv je gasilcem predstavljala izpostavljena lega hotela, je povedal poveljnik gasilskega okraja Herbert Zimmermann. Zaradi kovinske strehe jim namreč ni uspelo priti do žarišča požara. Zato so na pomoč poklicali tudi zasebno podjetje, ki jo je razdrlo. 

Intervencija je trajala cel dan, poročilo pa bodo gasilci podali v nedeljo. "Šest gasilskih enot ostaja na kraju, vključno s požarno stražo vso noč, ostale so poslali domov," je popoldne dejal Zimmermann. Celotna škoda se bo verjetno pokazala šele v naslednjih dneh. Streha hotela je v celoti odkrita, nekaj je je zgorelo, nekaj pa so je morali odstraniti.

Kot so ob objavljenih fotografijah pred kratkim na Facebooku sporočili gasilci prostovoljnega društva iz Arnoldsteina, se po osmih urah vračajo nazaj v gasilski dom.