Težava na Gorenjskem in ob morju

Ob jutranjem nalivu se je sprožil plaz v Cerknem

M.G.
5. 11. 2023, 08.14
Posodobljeno: 5. 11. 2023, 08.41
Deli članek:

Noč je minila dokaj mirno, neurje se je na Gorenjskem razbneslo v zgodnjih jutranjih urah, zopet je poplavljalo tudi morje.

Boštjan Brelih
Reka Kanomljica je na Idrijskem dosegla visok vodostaj.

Začetek včerajšnje noči je minil razmeroma mirno za glavnino Slovenije, prve resnejše vremenske težave pa so najprej doletele prebivalce Pirana in Izole. Tam so se že sredi noči zaradi povišanega plimovanja trikrat sprožile sirene javnega alarmiranja.

Močno neurje v jutranjih urah, plaz v Cerknem

Proti jutru je močno neurje zajelo Gorenjsko, gasilci tam zaradi mnogih zalitih hiš posredujejo na Bledu, v Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku.

Helena Stare
V Soteski, na cesti med Bledom in Bohinjem, je zaradi vode na cesti potrebno nekaj previdnosti.

Že v soboto pa so ugotovili, da je nivo vode v presihajočem jezeru Ledine dosegel kritično mejo, ponekod je ta voda poplavila tudi stanovanjske objekte in cesto Rateče-Planica. V izogib nadaljnji škodi je poveljnik občinske CZ odredil izkop kanala, po katerem je voda začela počasi odtekati.

V Cerknem se je sprožil plaz, ki ogroža eno stanovanjsko hišo. Tam so prisotni gasilci PGD Plužnje, ki pokrivajo robove plazišča, da s tem preprečijo širjenje plazu.

Nekaj manjših težav je bilo še drugod po tolminskem je povedal poveljnik CZ Miha Vencelj, a kaj več kot nekaj poplavljenih cestnih odsekov in podrtih dreves na srečo ni bilo.

Boštjan Brelih
poplavljen odsek ceste Spodnja Idrija - Tolmin.

Kaj nas čaka danes?

Do 8. ure bo morje še lahko poplavljalo nižje dele obale v višini okoli 40 centimetrov. Sunki južnega vetra na Primorskem bodo lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro.

Ob prehodu vremenske fronte bo vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin naj bi do dopoldneva padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter.

Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na severozahodu okoli 11 stopinj Celzija.

Začetek delovnega tedna naj bi bil vremensko mirnejši.