Kadrovske rošade

Premier Golob ministrici Šinko napovedal, da se bosta razšla

R.T.
3. 10. 2023, 16.40
Posodobljeno: 3. 10. 2023, 20.14
Deli članek:

Kdor bežno spremlja politično dogajanje, bi ocenil, da se trenutno najbolj maje stolček ministrice Sanje Ajanović Hovnik. Informacije novinarjev Večera in STA pa nakazujejo spremembe v drugih resorjih.

S.Ra
Še danes zelo dobro razpoložena ministra Irena Šinko In Uroš Brežan.

SDS je napovedala, da bodo vložili interpelacijo zoper  ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki še ima podporo premierja Roberta Goloba. Po informacijah Večera bi lahko prišlo do sprememb v drugih resorjih. Nekoliko presenetljivo bi lahko iz vladne ekipe izpadla minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Oba ministra spadata v kvoto Gibanja Svoboda.

Brežan je nekdanji župan Tolmina in dolgoletni znanec predsednika vlade Roberta Goloba, ki naj bi v kratkem sporočil novico o kadrovskih zadevah znotraj ministrske zasedbe. Usoda Brežana na ministrskem položaju je bila v zadnjih mesecih večkrat pod vprašajem, piše Večer. Pri Brežanu pa naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah. Na tem resorju naj bi si želeli nekoga bolj odločnega.

Za Radio Slovenija je ministrica Šinko povedala, da je imela zjutraj pogovor z Golobom. Ta ji je povedal, da se bosta razšla, je njene besede na omrežju X, povzel novinar Tomaž Celestina. Šinko je za nacionalni radio povedala še, da Goloba o razlogih za razhod ni spraševala, je pa dejala, da odstopne izjave ne bo pisala in da naj jo pač razreši DZ, ki jo je tudi imenoval.

"S predsednikom vlade sva imela pogovor, na katerem je rekel, da se razhajava. To sem sprejela kot normalno dejstvo," je ob robu razglasitve pomurskega podjetja leta 2022 v Murski Soboti za STA povedala Šinko. O razlogih se nista pogovarjala, je dodala. 

Na seznamu pomanjkljivosti v delu ministrice Šinko naj bi med drugim bili neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. To je posredno potrdil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. "Če imamo Slovenke in Slovenci težave z varno hrano, če grozdje prej pojemo, preden izvemo, da je bilo v hrani nekaj, kar tja ne sodi, se nam zdi prav, da to naslovimo, da sistem nadgradimo, izboljšamo," je dejal.

V paketu najmanj priljubljenih ministrov sta se v zadnjih mesecih znašla tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Tako Felda kot Papič naj bi ostala na položajih.