Generalni državni tožilec

Drago Šketa pojasnil, zakaj se je odločil za odstop

G.G./STA
2. 10. 2023, 14.33
Posodobljeno: 2. 10. 2023, 14.37
Deli članek:

Generalni državni tožilec Drago Šketa se je opravičil je je vsem, ki jih je s svojim dejanjem prizadel.

Marko Vavpotič / M24
Drago Šketa se je za odstop odločil, ker so ga policisti v soboto ponoči ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola.

"V soboto, 30. 9., ponoči sem se vračal z zasebnega slavja, pri tem me je ustavila policija in mi odredila preizkus alkoholiziranosti. Alkotest je pokazal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Prejel sem plačilni nalog, ne pa tudi predloga za sodnika za prekršek, ker meja preseženosti alkohola ni bila tolikšna, da bi bil ta predlog potreben," je v izjavi za javnost o svojem dostopu s funkcije generalnega državnega tožilca priznal Šketa. Zakonsko dopustna meja je sicer 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Pojasnil je, da je še istega dne, torej v soboto, o vsem tem obvestil ministrico za pravosodje, danes zjutraj pa je pisno podal svojo odstopno izjavo Državnotožilskemu svetu, predsednici državnega zbora in ministrici za pravosodje.

Šketa je poudaril, da se na svojem položaju ves čas zavzema za visoko stopnjo integritete vseh državnih funkcionarjev, zato je podal odstopno izjavo. "Odstop sem ponudil, ker menim, da bi moja dejanja lahko škodila ugledu državnotožilske funkcije in ugledu državnih tožilcev," je poudaril Šketa in na vprašanje, kakšni so njegovi načrti za naprej, odgovoril, da je to še prezgodaj.
Generalnemu državnemu tožilcu preneha funkcija 30. dan po prispetju odstopne izjave na Državnotožilski svet, zatem pa do imenovanja novega generalnega državnega tožilca njegovo delo opravlja namestnik generalnega državnega tožilca. "O tem, kdo me bo nadomeščal, je treba vprašati pristojne institucije, torej Državnotožilski svet in ostale. Določeni roki tečejo, odločitve pristojnih organov bodo znane v doglednem času," je poudaril Šketa.
Šketa je bil na mestu generalnega državnega tožilca od leta 2017. Nov šestletni mandat na tej funkciji je nastopil v začetku maja letos in je bil edini kandidat na razpisu, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 4. novembra. Skoraj celotno kariero je gradil v državnotožilski organizaciji, sprva kot strokovni sodelavec, kasneje kot pomočnik okrožnega državnega tožilca, nato kot okrožni državni tožilec. Bil je tudi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, vse do leta 2017, ko je prevzel funkcijo generalnega državnega tožilca.
Generalnega državnega tožilca imenuje DZ na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade, in sicer za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Pričakovati je, da bo Šketo na mestu generalnega državnega tožilstva nadomestila njegova namestnica Mirjam Kline, ki je bila na to mesto imenovana letos poleti.