Čez mejo

Generalni tožilec Šketa napihal, zato odstopa

G.G.
2. 10. 2023, 09.45
Posodobljeno: 2. 10. 2023, 11.34
Deli članek:

Spletni portal N1 poroča, da je policija generalnega državnega tožilca Draga Šketo zasačila med vožnjo pod vplivom alkohola.

Marko Vavpotič / M24
Drago Šketa

Policisti so ga po informacijah N1 v petek ustavili v Mariboru. Alkotest je pokazal 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Meja je postavljena pri 0,25. Za storjeni prekršek je prejel plačilni nalog. "Odločitev o odstopu je sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije," so navedli na vrhovnem državnem tožilstvu.

Drago Šketa je skoraj celotno kariero gradil v državnotožilski organizaciji, sprva kot strokovni sodelavec, kasneje kot pomočnik okrožnega državnega tožilca, nato kot okrožni državni tožilec. Bil je tudi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, vse do leta 2017, ko je prevzel funkcijo generalnega državnega tožilca. Letos aprila je bil ponovno izvoljen za šestletni mandat generalnega državnega tožilca. Zanj je glasovalo 54 poslancev, 25 jih je bilo proti.

Pričakovati je, da bo Šketo na mestu generalnega državnega tožilstva nadomestila njegova namestnica Mirjam Kline, ki je bila na to mesto imenovana letos poleti.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je zapisala v izjavi za javnost zapisala, da moramo imeti ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola, zato ministrica ceni, da je Šketa takoj in brez pomisleka prevzel odgovornost za svoje ravnanje in odstopil s svoje funkcije.