Okoljski boji

Politiki dajejo prazne obljube, zato bodo štrajkali

G:G./STA
27. 9. 2023, 11.18
Posodobljeno: 27. 9. 2023, 11.19
Deli članek:

Mladi za podnebno pravičnost skupaj z italijanskimi kolegi prihodnjo soboto pripravljajo čezmejni podnebni protest, s katerim nameravajo osvetliti več primerov okoljskih bojev z obeh strani meje.

Marko Vavpotič / M24
/

Na protestu, poimenovanem podnebni štrajk, bodo Mladi za podnebno pravičnost z zahtevo po podnebni pravilnosti moči združili s somišljeniki iz italijanskih skupin Petkov za prihodnost iz italijanske Gorice in Trsta. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je vsem jasno, da je okoljska kriza tu in da ta ni več samo del abstraktnih debat v medijih in mnenj okoljevarstvenikov ter nesreča, ki bi se dogajala le ljudem na globalnem jugu.

"Letošnje poletje smo lahko posledice okoljske krize občutili na lastni koži, ko je vremenska ujma v nekaj dneh uničila različne kraje v Sloveniji in ljudem pokazala, da čas te realnosti ustvarja nove premisleke, kako se moramo kot skupnost organizirati za solidarnost," so poudarili.

Kot so dodali, politiki dajejo prazne obljube, kapital pa "v gonji za dobički nemoteno uničuje naše naravno okolje". Situacija ni drugačna v sosednji Italiji, kjer je bila, kot so izpostavili, pokrajina Emilija-Romanja letos pod vodo, Sicilija pa že nekaj poletji v plamenih. Podobno je po njihovih besedah tudi na obmejnem območju, kjer se v bližini struge reke Soče, ki prečka obe državi, pojavljajo razni okoljski problemi vse od Anhovega pa do Tržiča (Monfalcone).

"Podnebni štrajk razumemo kot prvi korak v procesu gradnje skupne fronte za podnebno pravičnost. Slednja si mora prizadevati za radikalno spremembo celotnega kapitalističnega sistema, a mora hkrati izhajati iz konkretnih lokalnih okoljskih problemov in izkušenj ljudi, ki bijejo okoljski boj na tem območju," so še navedli.

Sobotni podnebni protest bo potekal v dveh mestih - protestniki se bodo zbrali na trgu Piazza Vittoria v Gorici in se odpravili na pot proti Trgu Evrope v Novi Gorici.