Gorenjska

Črpali so vodo iz poplavljenih kleti, evakuacija ni bila potrebna

G.G./STA
29. 8. 2023, 12.23
Posodobljeno: 29. 8. 2023, 12.28
Deli članek:

Ponedeljkove in današnje padavine na Gorenjskem povzročajo preglavice predvsem na območjih, ki so jih vremenske ujme prizadele že v začetku avgusta.

Bobo
Posledice narasle Sore v Goričanah.

Klemen Šmid, poveljnik regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Gorenjsko, je povedal, da so bile intervencije potrebne po celotni Gorenjski. Največ dela so imeli na območjih, ki so jih vremenske ujme prizadele že v začetku avgusta. Gasilci in člani Civilne zaščite so posredovali na različnih lokacijah, vključno z Žiremi, Gorenjo vasjo - Poljane, Škofjo Loko, Cerkljami na Gorenjskem, Šenčurjem, Tržičem, Radovljico in Jesenicami. "Njihova glavna naloga je bila črpanje meteornih voda iz poplavljenih kleti in drugih objektov. Podtalnica je na nekaterih območjih udarila zaradi visokih meteornih voda," je pojasnil Šmid.

Čeprav večje intervencije ali evakuacije niso bile potrebne, so nekateri prebivalci Gorenje vasi - Poljan in Škofje Loke zaradi strahu pred plazovi začasno zapustili svoje domove. Šmid je poudaril, da je dež okrepil nekatere plazove, vendar ni bilo življenjsko ogrožajočih situacij. Plaz nad Koroško Belo, ki obsega več kot milijon kubičnih metrov materiala in predstavlja grožnjo celotnemu kraju, je trenutno stabilen. Kljub temu je bila nameščena dodatna zaščita, vključno z opozorilnimi zankami in premično sireno pri OŠ Koroška Bela. "Če bi se sprožila sirena, so prebivalci obveščeni, kam in kako se umakniti," je pojasnil Šmid.