Foto

Kirurgi so bili šokirani, ko so iz možganov Avstralke potegnili 8 centimetrov dolgega črva

R.T.
29. 8. 2023, 08.52
Posodobljeno: 29. 8. 2023, 10.42
Deli članek:

Gre za prvi takšen primer na svetu. Zgodilo se je med operacijo v Canberri lansko leto.

ANU
To je junak, ki so ga izbezali iz možganov pacientke.

Na operacijski mizi je ležala ženska, ki je imela poškodbo v predelu čelnega režnja možganov. V nekem trenutku je kirurg vzel klešče in iz možganov izvlekel nekaj migajočega, »vsem je vzelo sapo, ko so videli, da gre za 8 centimetrskega rdečega črva«, je dogajanje za BBC opisala zdravnica na infekcijski kliniki v Canberri Sanjaya Senanayake.

Kakšnega črva so potegnili iz »glave« te pacientke? Okroglega oziroma valjastega črva (Ophidascaris robertsi), parazita, ki se naseli v telesu pitonov, nikoli pa ga še niso našli v človeškem telesu. Kako je torej prišel v glavo Avstralke? Avstralski strokovnjak za parazitologijo Mehrab Hossain je v reviji Emerging Infestius Diseases pisal, da je bila ženska najverjetneje naključna gostiteljica. Glisto bi si lahko vnesla pri kuhanje rastlinskih živil, domnevno novozelandske špinače, ki so bila onečedena s pitonovimi iztrebki in jajčeci teh črvov. Parazit lahko bil v njenih možganih do dva meseca.

ANU
Slika skeniranja možganov pacientke.

Žensko so v bolnišnico sprejeli januarja 2021, potem ko je dlje časa tožila zaradi različnih simptomov, bolečin v želodcu, driske, kašlja in nočnega potenja. Kasneje so ugotovili, da ima »atipično lezijo v čelnem režnju možganov«. Po operaciji ženska dobro okreva.