Zgodovine se ne spreminja

FOTO in VIDEO: Jelinčič premaknil Titov kip in ga obrnil proti Trstu

Denis Šme
25. 5. 2023, 12.49
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 12.52
Deli članek:

Kip Josipa Broza - Tita je vrsto let krasil trato pred vilo predsednika SNS Zmaga Jelinčiča v Ljubljani. Na dan mladosti ga je Jelinčič preselil na svojo parcelo v Žusterno in ga obrnil proti Trstu.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič je skulpturo Tita obrnil proti Trstu.

Na današnji dan smo v času Socialistične federativne republike Jugoslavije praznovali dan mladosti. Bil je praznik jugoslovanske mladine in Titova štafeta je bila glavni simbol praznika. Na praznik bivše skupne države pa se je spomnil tudi Jelinčič.

V pogovoru nam je zaupal, da je spomenik njegova osebna last in da mu ga nihče ne more odvzeti. "Kupil sem ga v času, ko so vsi po nekdanji skupni državi odmetavali Titove kipe in slike, tako kot Peterle v takratni skupščini. Gre za obeležje nekega obdobja, v katerem smo živeli. Zgodovine se ne zanemarja in ne spreminja! Narod brez zgodovine pa gre v smer izginotja. Nikoli ne smemo pozabiti kaj je bilo, pa naj je to bilo slabo ali dobro," je povedal Jeličnič.

Zmago Jelinčič
Pogled na morje, v smeri Trsta.

Titov kip je Jelinčič, ki je znan po svojih političnih provokacijah, namenoma obrnil proti Trstu. "Treba je vedeti, da smo Slovenci izgubili Trst in Gorico v veliki meri tudi zaradi njega. Naj jih tudi na drugi strani malce drega, kaj bi Slovenci lahko imeli."

Nekdanji poslanec pričakuje, da bo ob novici glede pozicioniranja njegovega kipa v Sloveniji završalo. "Pri nekaterih bo kip vzbudil spomine na bivšega predsednika in bivšo skupno državo. Pričakujem pa tudi, da se bodo ljudje, ki niso živeli v bivši skupni državi, dvignili na noge, kajti nekateri označujejo maršala Tita za zločinca, kar je pravzaprav smešno."

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič je spomenik Tita iz Ljubljane preselil na Obalo.

Zmago Jelinčič Plemeniti vztraja pri ohranjanju zgodovine rekoč, "če bomo brisali prejšnje dogodke, nam bodo čez čas zbrisali tudi našo osamosvojitev."