Zapleti

Počilo med invalidi, v svoj obračun vpletli tudi ministra Luko Mesca

Polona Krušec
4. 5. 2023, 17.30
Posodobljeno: 4. 5. 2023, 20.58
Deli članek:

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavedajo težav v sistemu osebne asistence (OA), zato v sodelovanju z različnimi deležniki pripravljajo zakonodajne spremembe. Pri tem bodo na povabilo ministra sodelovali tudi invalidi, a je vzdušje med njimi napeto. Namesto da bi zaradi reševanja področja OA nastopali še bolj enotno in zavzeto, se dogaja prav nasprotno; med seboj javno obračunavajo in se borijo, da bi ministrstvo nekatere izločilo iz zgodbe o prenovi zakona o osebni asistenci.

Vanesa Jaušovec
Gibanje je napovedalo, da bodo tisti, ki jih je Pečaričeva s svojimi besedami prizadela, pravico iskali po sodni poti.

Omenjeno ministrstvo je nedavno imenovalo pogajalsko skupino za pregled stanja in pripravo sprememb na področju osebne asistence. V pogajalski skupini poleg predstavnikov ministrstva sodelujejo predstavniki izvajalcev OA – tako invalidskih organizacij kot drugih izvajalcev osebne asistence – med katerimi so tudi uporabniki OA, Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, predstavniki koordinatorjev invalidskega varstva ter predstavniki Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo.

Skupaj z njimi želijo celovito urediti področje OA in drugih storitev skupnostne skrbi, »na način, da bo vsak uporabnik deležen storitev v skladu s svojimi potrebami, izhajajoč iz specifike njegovih potreb in invalidnosti. Poleg tega na ministrstvu pripravljamo širšo javno razpravo, kjer bomo predstavili možne rešitve za prenovo osebne asistence in pozvali tudi druge deležnike, da podajo svoja mnenja in predloge,« so sporočili iz omenjenega resorja.

Sašo Švigelj
Minister Luka Mesec

Mame so užaljene

A med zainteresiranimi za spremembe na področju OA in deležniki pogajalske skupine je živahno. Gibanje Nediskriminacija si namreč prizadeva, da bi iz skupine izločili invalidko Eleno Pečarič, predsednico društva YHD. Minister Luka Mesec je Pečaričevo namreč vabil na naslednje zasedanje skupine, gibanje Nediskriminacija pa temu nasprotuje. »Mesca in ostale člane pogajalske skupine za prenovo zakona o osebni asistenci pozivamo, da v svojo skupino ne vključi invalidke Elene Pečarič, predsednice društva YHD, zaradi njenih nespoštljivih napadov na starše invalidov, neresničnih in krivih obtožb o zlorabi osebne asistence s strani drugih invalidov ter nizkotnih žaljenj na osebnem nivoju. Prizadeti bodo pravico iskali po sodni poti,« je gibanje objasnilo svoje stališče za izločitev.

V njihovih očeh so problematične predvsem njene izjave o materah invalidnih oseb. »Tem invalidka Elena Pečarič očita, da jih življenje sina ne zanima bolj kot zaslužek na njegov račun, da svoje otroke dušijo, zmerja jih, da so njihovi otroci z motnjo v duševnem razvoju bolj uravnovešeni kot one, da se jim vidi, da so na robu živčnega zloma, da svojim otrokom ne pustijo odrasti in se ne zavedajo zla, ki ga povzročajo svojim otrokom in celotni družini, ter jih pošilja na psihoterapijo,« so izpostavili v gibanju.

Jaka Koren
Elena Pečarič je poudarila, da je direktna in da ne obžaluje nobene izrečene besede.

Ministrstvo za delo nam je v zvezi s pozivom, da Pečaričeve ne vabijo v skupino dejalo, da sodelovanje z njo ocenjujejo za »zelo korektno«, iz česar gre sklepati, da bo vključena v skupino. V skupini bodo sicer po besedah ministrstva predstavniki vseh vpletenih v osebno asistenco: izvajalci, uporabniki (distrofiki, slepi, študenti invalidov, ljudje z motnjami v duševnem razvoju itd.), Sindikat osebne asistence, koordinatorji invalidskega varstva, Inštitut za socialno varstvo itd.

Zanje se bori

V zvezi z očitki gibanja je Elena Pečarič dejala, da se je vedno borila za invalide – to počne že 30 let in ne ve, zakaj jo v teh vrstah dojemajo kot nasprotnico, saj je v njenih očeh izraz najvišjega spoštovanja ravno to, da se bori za svoje pravice in pravice drugih hendikepiranih Slovencev in njihovih družin. 

Gibanje Nediskriminacija/zajem zaslona
Besede Elene Pečarič, ki jih je obsodilo gibanje Nediskriminacija.

Gibanje je izpostavilo nekaj njenih konkretnih zapisov, ki jih je na družbenih omrežjih namenila materam invalidnih otrok, med njimi tega: »Poiščite si raje službo, pustite sina, da odraste, vi pa pojdite na kakšno psihoterapijo, ker jo očitno potrebujete, preden se vam čisto utrga. Prav zato je bil uzakonjen zakon o osebni asistenci, da se mame kot vi odpočijejo, in nehajmo metati naprej, da se žrtvujejo za svoje odrasle otroke. Meni se zdite skrajno patetične, ker se ne zavedate zla, ki ga povzročate predvsem svojim otrokom in celi družini.« Elena Pečarič pravi, da se zaradi izrečenega ne bo zagovarjala in da »ne obžaluje svojih besed«.

Zaveda se, da so teme, o katerih govori, občutljive, vendar je v svoji komunikaciji vselej direktna. »Nimam nobene težave izraziti tega, kar mislim. Odkrito govorim o vsem. Če so se te ženske počutile napadene, užaljene, je to morda zato, ker so se našle v mojih besedah,« je sklenila.