Upokojence »izkorišča«

Minister Maljevac ostro nad »prekajenega« Ruparja

S.R.
4. 5. 2023, 14.26
Posodobljeno: 4. 5. 2023, 16.26
Deli članek:

Biserki Marolt Meden, dolgoletni gonilni sili društva Srebrna nit in svetovalki slovenske predsednice Nataše Pirc Musar, je včeraj v bran stopila že slednja. Danes so se na dogajanje na včerajšnjem shodu upokojencev odzvali še drugi.

Marko Vavpotič / M24
Pavel Rupar je na včerajšnjem shodu zahteval »odstranitev« svetovalke predsednice Nataše Pirc Musar.

Danes so po Pavlu Ruparju, ki si je na včerajšnjem shodu upokojencev, delu katerih v zadnjem obdobju poveljuje, privoščil izpad, udarili še v stranki Levica. Upokojenci so se namreč včeraj sprehodili tudi mimo predsedniške palače, pri čemer so protestirali proti zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, v pripravi katerega je sodelovalo tudi društvo Srebrna nit oziroma nekdanja predsednica društva Biserka Marolt Meden. Posebej oster je bil predsednik Inštituta 1. oktober in kolovodja tako imenovanih shodov upokojencev Rupar, ki je od predsednice Pirc Musar zahteval »odstranitev« svetovalke. »Odločno obsojam pozive k njeni 'odstranitvi' in celo primerjanje z nacističnimi metodami, kar je skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno,« je že včeraj zapisala slovenska predsednica.

Škodljiv in izkoriščevalski

Marko Vavpotič / M24
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Na Ruparjev izpad se je nato danes odzval tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), ki je navedel, da »včerajšnje besede samooklicanega upokojenskega vodje, sicer prekajenega politika Ruparja, o delu Biserke Marolt Meden najostreje obsojam.« Kdo bi sklepal, da se je ministru pri uporabi besede »prekajen« zapisalo, a bi kdo drug lahko sklepal tudi drugače. Skratka, po navedbah Maljevca Ruparjeve besede »kažejo na njegovo primitivnost in šovinizem, človek je pač v posmeh civilizirani družbi, škodi upokojenskim gibanjem in jih izkorišča za preboj svoje politične stranke. Smešno, samooklicani vodja starejših je dokazal tudi, da je sam najglasnejši starist. Tovrstni izpadi med ljudi vnašajo razdor in podirajo, kar si solidarni del družbe prizadeva zgraditi: vključujočo in povezano družbo.«

Maljevac je na drugi strani Biserko Marolt Meden opisal kot osebo, s katero tesno sodelujejo že vrsto let in ki je »v svojem neumornem delu pokazala strokovnost, predanost in tovarištvo. Z njo smo sodelovali kot opozicijska stranka in prevajali njen aktivizem v zakonodajne predloge. Z njo in njeno matično organizacijo Srebrna nit sodelujemo tudi danes.«

»Veseli smo, da je neumorno borko za ohranitev javne socialno-varstvene mreže tudi predsednica države vključila v svojo ekipo in veseli smo, da spremlja in se vključuje v naša prizadevanja - iz kabineta predsednice in na terenu. Nad vsem pa poudarim, da smo v tem času postali prijatelji, ki se pogovarjajo in skupaj iščejo rešitve, ki bodo najboljše za vse! Da bo dostojno življenje starejših zagotovljeno vsem, ne glede na njihov položaj. Biserka ostaja poosebljenje družbene solidarnosti!« je zaključil minister.

Nastopač z enim samim namenom

Svoje so pristavili tudi v stranki Levica, kjer so na Facebooku zapisali, da je v celotni zadevi na eni strani »Rupar, nekdanji župan, izpostavljen in pravnomočno kaznovan politik SDS ter notoričen seksist, čigar vrnitev v javno življenje je žalitev za vse ženske v državi,« na drugi pa »Biserka Marolt Meden, oseba, ki ima bistveno več kredibilnosti kot kdorkoli drug v naši družbi, da spregovori v imenu upokojencev.« Poudarili so, da dejstvo, da si »Rupar dovoli primerjati delovanje Biserke Marolt Meden z delovanjem nacistov, ne pove ničesar o njej in popolnoma vse o njemu.« Po njihovih navedbah gre za iz politične osame obujenega nastopača, nastavljenega z namenom izkoriščanja nezadovoljstva upokojencev in obračunavanja s političnimi nasprotniki desnice. »Ampak Pavletu Ruparju se ne gre za starejše nič bolj, kot se mu je šlo, ko je še imel aktivno politično kariero v času, ko je SDS na oblasti izvrševala neoliberalne in antisocialne politike. Upokojencem zato sporočamo: Pavle Rupar potrebuje vas, ampak vi za izražanje svojih legitimnih zahtev ne potrebujete njega!« so zaključili.

Odziv vlade

Na včerajšnji shod upokojencev so se sicer odzvali tudi v vladi. Kot so zapisali na vladnem spletišču, predsednik vlade Robert Golob ter ministrice in ministri javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov podpirajo, a v luči včerajšnjega dogodka poudarjajo, da ima vlada »ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi in ga najostreje obsojamo.«

»Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala.«

Klakočar Zupančič odpovedala srečanje z Ruparjem

Zaradi Ruparjevih izjav je danes novinarsko konferenco pripravila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je odpovedala že dogovorjen termin sestanka z Ruparjem. Kot je poudarila, za teptanje dostojanstva, kakršnemu smo bili priča na sredinem shodu upokojencev v Ljubljani, v državnem zboru ni prostora. »Moja vrata, torej vrata predsednice državnega zbora, so ljudem, ki počnejo takšne stvari, zaprta. Pa ne zaradi legitimnosti njihovih zahtev, ampak zaradi nelegitimnosti takšnih posameznikov,« je dejala po poročanju STA.

Po njenih besedah si v državnem zboru želijo dostojnega in spoštljivega komuniciranja ter kritičnega, tudi ostrega soočanja mnenj, ne pa žaljivosti in »spuščanja pod mejo vedno globlje.« Prav tako ne smemo tolerirati sovražnega govora, ki se lahko zelo hitro sprevrže v fizično nasilje. Svoboda govora, je dodala, sega do tja, kjer se začne svoboda drugega.

»Včerajšnji dogodki na Trgu republike, uporabljena retorika in teptanje človeškega dostojanstva so bili razlog, da smo v Gibanju Svoboda pred skoraj natanko letom dni stopili na politični parket. Kolikor mi je znano, sta celoten državni vrh, predsednica republike in tudi predsednik vlade odrekla legitimnost tako organizatorjem kot podpornikom včerajšnjega shoda,« je poudarila. Tudi državni zbor, je dodala, zlorabi svobode govora ne sme dajati nobene vloge. Ob tem je pojasnila, da je bil sestanek, dogovorjen za 16. maja, sicer sklican na Ruparjevo željo, še poroča STA.