Povračilni ukrepi

Peskov grozi, v Kremlju pretresajo možnosti, kako se odzvati

R.T.
4. 5. 2023, 12.31
Posodobljeno: 4. 5. 2023, 12.35
Deli članek:

V Kremlju obljubljajo odziv na domnevno ukrajinski napad z droni, v katerem se je v noči na sredo zaiskrila kupola ruskega senata.

Profimedia
Šef ruske paravojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin se je vprašal, če ni nemara v kupolo udarila strela.

Kot je znano, so ruske oblasti po dramatičnih trenutkih, ki so se odvili v noči na sredo, Kijev obtožile poskusa atentata na Vladimirja Putina, čeprav ta le redko zahaja v Kremelj, tam pa ga ni bilo niti v trenutkih napada. Po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti je bil Putin v sredo v svoji rezidenci na obrobju Moskve. Ukrajina na drugi strani zanika, da bi brezpilotne letalnike nad Moskvo poslali oni.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da Rusija pretresa več možnosti, kako se odzvati na to ukrajinsko agresijo, za katero po njegovih navedbah stojijo Združene države. Na vprašanje, o kakšnem odzivu razmišljajo, je odgovoril, da imajo na voljo »veliko različnih« možnosti, a da o podrobnostih ne more govoriti. »V vsakem primeru so to lahko le dobro premišljeni koraki, ki so v skladu z interesi naše države.«

Peskov je hkrati poudaril, da se morajo v Washingtonu zavedati, da Rusija ve, da tam izbirajo tarče, Ukrajina pa le uresničuje ameriške načrte. Ob tem ni postregel z nobenimi dokazi za te obtožbe. »Zanikanje tako Kijeva kot Washingtona je seveda smešno. Dobro vemo, da odločitev o takih dejanjih, kot so tovrstni teroristični napadi, ne sprejemajo v Kijevu, temveč v Washingtonu,« je še dodal.