Padla na območje Kremlja

VIDEO: Z dronoma poskušali likvidirati Putina?

G.G./STA
3. 5. 2023, 15.32
Posodobljeno: 3. 5. 2023, 15.55
Deli članek:

Ukrajinski droni vse pogosteje vstopajo na rusko ozemlje. Danes so v Kremlju Ukrajino obtožili, da so poskušali izvesti atentat na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Twitter
Drona so sestrelili tik nad Kremljem.

Kot so sporočili iz Kremlja, so v torek zvečer "z uporabo radarskih sistemov" onesposobili "dva brezpilotna letalnika, ki sta ciljala na Kremelj". "Ta dejanja ocenjujemo kot poskus terorističnega dejanja in poskus atentata na predsednika Vladimirja Putina," so dodali.

Putin v napadu ni bil ranjen, na zgradbah tudi ni nastala materialna škoda. Ostanki dronov so padli "na območje Kremlja", so še navedli v Moskvi in dodali, da si ruska stran pridržuje pravico, da se na ta napad odzove, kjer in ko se ji zdi potrebno.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za ruske medije povedal, da Putina v času napada ni bilo v Kremlju in da danes dela v svoji rezidenci v Novo-Ogarjovem. Moskva je obsodila akcijo Kijeva v luči bližajočega se dneva zmage in parade v ruski prestolnici 9. maja. Po besedah Peskova načrti za izvedbo parade na Rdečem trgu, s katero bodo proslavili zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti, ostajajo nespremenjeni, poroča agencija Ria Novosti.

Ukrajina zanika očitke

Ukrajina je sporočila, da nima nič z domnevnim napadom brezpilotnih letal na Kremelj. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je menil, da je napad "zrežirala" Moskva kot pripravo na obsežen napad na Ukrajino.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je medtem danes napovedal, da bodo nepooblaščeni leti z brezpilotnimi letalniki nad rusko prestolnico prepovedani, razen če je bilo prej pridobljeno posebno dovoljenje vladnih organov.