Povračilni ukrepi

Putin zasadil kremplje v evropska energetska velikana, to bi lahko bil šele začetek

S.R.
26. 4. 2023, 18.36
Posodobljeno: 26. 4. 2023, 18.36
Deli članek:

Ruske oblasti so včeraj prevzele nadzor nad upravljanjem s premoženjem ruske podružnice finskega državnega energetskega podjetja Fortum in podjetja Unipro, ki je v večinski lasti nemškega energetska podjetja Uniper. Seznam se utegne še podaljšati.

Profimedia
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč včeraj zvečer podpisal odlok, v skladu s katerim premoženje finskega Fortuma in nemškega Uniperja, ki se nahaja na ozemlju Rusije, prehaja pod ruski nadzor. Obe podjetji upravljata z več elektrarnami na ruskih tleh. Uniper je denimo 83,73-odstotni lastnik ruskega podjetja Unipro, ki upravlja s petimi elektrarnami s kapaciteto več kot 11 gigavatov in približno 4300 zaposlenimi. Ruska podružnica finskega podjetja Fortum pa na območju Urala in Zahodne Sibirije upravlja s sedmimi termoelektrarnami ter skupaj z lokalnimi partnerji z več vetrnimi in sončnimi elektrarnami po vsej Rusiji. Obe podjetji sta tako prešli pod začasni nadzor Zvezne agencije za gospodarjenje z državnim premoženjem (Rosimuščestvo), ki je že zamenjala oba izvršna direktorja.

Povračilni ukrepi

V Kremlju so se s to potezo med drugim za odzvali na poročila, da države skupine G7, torej Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in ZDA, razmišljajo o skoraj popolni prepovedi izvoza v Rusijo. Pa tudi na poročila, da Evropska unija pretresa možnost, da bi zamrznjena in imobilizirana sredstva ruske centralne banke v skladu s pravom EU in mednarodnim pravom uporabila za obnovo Ukrajine. Prav tako je Nemčija lani nacionalizirala nekdanjo podružnico ruskega plinskega velikana Gazprom.

»Sprejeti odlok je odziv na agresivna dejanja neprijateljskih držav,« je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dodal, da gre za posnemanje »odnosa zahodnih vlad do premoženja, ki ga imajo ruska podjetja v tujini.« Po njegovih navedbah z odlokom lastnikom ne bo odvzeto njihovo premoženje, temveč gre za »začasno zunanje upravljanje,« kar pomeni zgolj, da »prvotni lastnik nima več pravice do odločitev na področju upravljanja.« »Glavni namen odloka je ustanovitev kompenzacijskega sklada, ki ga bo mogoče uporabiti za povračilne ukrepe v primeru nezakonite razlastitve ruskega premoženja v tujini.« V Kremlju so še pojasnili, da je ta ukrep mogoče odpraviti.

Še preverjajo

Tako v Uniperju kot Forumu so v odzivu navedli, da dogajanje še preverjajo, poroča tiskovna agencija Reuters. Da morajo proučiti natančne posledice tega odloka, je potrdil tudi tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za finance. Medtem so v finskem Fortumu pojasnili, da so od svoje ruske podružnice izvedeli, da je bil izvršni direktor zamenjan, z enoto pa začasno upravljajo Rusi. »Glede na trenutno razumevanje v Fortumu nov odlok ne vpliva na lastništvo premoženja in podjetij v Rusiji,« so še zapisali v izjavi za javnost, pri čemer so dodali, da še ni jasno, kako bo to vplivalo na delovanje Fortuma v Rusiji in na proces odsvojitve njihovega tamkajšnjega premoženja, ki je še vedno v teku. Obe podjetji si namreč prizadevata za odprodajo svojega premoženja v Rusiji.

Glede na navedbe Peskova se utegne seznam zahodnih podjetij, nad katerimi bodo prevzeli nadzor, še podaljšati. Kot je pojasnil, zunanje upravljanje uvajajo za »sredstva, ki so ključnega pomena za stabilno delovanje ruskega energetskega sektorja.«