Kandidati delajo brez plačila

Poskusno delo ni nujno vedno tudi plačano, a se zaradi ugleda in nagrad vseeno velja izkazati

Andraž Zupančič
4. 5. 2023, 05.50
Deli članek:

Po informacijah, ki smo jih pridobili v uredništvu, naj bi v Hiši Franko od kandidatov pričakovali, da v petdnevni poskusni dobi pokažejo svoje znanje, za ta čas pa ne prejmejo plačila. Dokazati morajo, da so vredni visokih standardov, ki jih postavlja Hiša Franko, uspešno opravljeno poskusno delo pa pomeni dobro plačano delovno mesto.

Bobo
V Hiši Franko imajo visoke standarde za svoje zaposlene, poskusno delo ni plačano.

Dobra in zanesljiva služba danes zahteva tudi zanesljivega delavca, in čeprav jih v gostinstvu primanjkuje, je tudi dober delodajalec nadvse pomembna referenca. Posebej za nekoga, ki si s takim delodajalcem lahko odpre vrata pri marsikaterem iskanju nove službe, pa vendar smo naleteli tudi na zanimivo dogajanja v slovenskem gostinstvu.

Naš bralec, ime je znano uredništvu, se je prijavil na razpisano delovno mesto v Hiši Franko in dobil odgovor, da ga želijo seveda videti in oceniti tudi na delovnem mestu. To ni nič nenavadnega, saj je to povsem običajna praksa, a so pri tem omenili, da pri njih poskusna doba traja pet dni in da ni plačana. Če se iskalec službe izkaže in če ustreza standardom delodajalca, pa se dogovorijo za pogodbo in temu primerno plačo, ki vključuje nadure, nedeljsko delo in delo ob praznikih.

Profimedia
Vsak potencialni delavec se mora sam odločiti, ali bo sprejel pogoje delodajalca.

Bralec se je obregnil predvsem ob pet neplačanih delovnih dni. Zato smo za mnenje povprašali tudi v Hiši Franko, zakaj so se odločili za tako politiko zaposlovanja oziroma plačil.

Ob tem velja poudariti, da ima vsako podjetje seveda pravico, da vse, kar ni zakonsko predpisano, ureja v svojem interesu in to tudi zaščiti. Od vsakega iskalca zaposlitve pa je odvisno, ali se povsem prostovoljno odloči, ali se s temi pogoji strinja ali ne. Navsezadnje gostje v Hiši Franko pričakujejo in tudi dobijo storitev na najvišji mogoči ravni.

»Kandidati, ki prihajajo v Hišo Franko, prihajajo na preizkus lastnega znanja in sposobnosti, da v ekipi lahko delajo. Ker našim gostom nudimo najvišjo kakovost storitve, želimo in pričakujemo, da imajo zaposleni v našem podjetju vsa potrebna znanja in obvladajo vse potrebne spretnosti, zato jim damo priložnost, da slednje tudi dokažejo. Tako zaščitimo gosta, naše delo in hkrati integriteto zaposlenega,« je povedala Manca Istinič iz Hiše Franko.

Profimedia
Delo v priznani gostilni odpira vrata tudi pri drugih delodajalcih.

Zaradi slovesa Ane Roš Stojan in Hiše Franko se pri njih na razpise prijavlja veliko kandidatov, ki se, kot so dodali, pogosto izkažejo za neprimerne glede strokovnega znanja in delovne pripravljenosti, pogosto jim tudi oddaljeno okolje malega Kobarida ne ustreza kot življenjski prostor.  »Naše kandidate poleg visokega plačila, ki je eno najvišjih v celinski Evropi v fine dining restavracijah, ob podpisu pogodbe stimulirajo predvsem delo v eni od 50 najboljših restavracij na svetu in edini z dvema Michelinovima zvezdicama v Sloveniji, možnost osebne in poslovne rasti, delo v mednarodnem in urejenem delovnem okolju ter reference za prihodnost,« je dejala Manca Istinič. V Hiši Franko in povezanih podjetjih trenutno zaposlujejo okoli 60 delavcev, so pa, kot so povedali, zelo dosledni pri izplačevanju polnih osebnih dohodkov, zavarovanj in prispevkov, skladno z veljavno zakonodajo.