"Nezaslišano poniževanje"

Šumniki pripadnike slovenske manjšine v Italiji drago stanejo

R.T.
30. 4. 2023, 15.25
Posodobljeno: 30. 4. 2023, 17.26
Deli članek:

Za zapis imena in priimka s šumniki morajo doplačati 150 evrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Jezikoslovec Kozma Ahačič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je opozoril, da dodatni znaki v Italiji stanejo, in to kar precej.

Pripadniki slovenske manjšine v Italiji morajo ob podaljšanju vozniškega dovoljenja doplačati 150 evrov za zapis imena in priimka s šumniki.

Skupni stroški podaljšanja vozniškega dovoljenja pri italijanskem avtomobilskem klubu ACI sicer znašajo med 60 in 100 evrov – odvisno od regije. V Trstu, denimo, podaljšanje stane 95 evrov. Kar pomeni, da morajo tamkajšnji pripadniki slovenske manjšine, ki imajo v imenu ali priimku vsaj en šumnik, za podaljšanje vozniškega dovoljenja plačati približno 250 evrov.

Opozorila še niso padla na plodna tla

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je v odzivu zapisal, da »minister za Slovence v zamejstvu in po svetu redno in stalno opozarja sogovornike iz vrst italijanskih oblasti na težave in neizpolnjevanje zakonsko določenih pravic«.

»Redno tudi poudarjamo, da je Slovenija zgledno poskrbela za italijansko (in madžarsko) narodno skupnost v Sloveniji, zato bi pričakovali, da bo v drugu dobrih medsosedskih odnosov tudi Italija izpolnjevala svoje dolžnosti. Vprašanje pravilnega zapisa slovenskih jezikovnih znakov je tudi eno od vprašanj, na katere bo Republika Slovenija opozorila pri podajanju mnenja na Poročilo Svetovalnega odbora Okvirne konvencija za varstvo narodnih manjšin pri Svetu Evrope o stanju zaščite slovenske narodne manjšine v Italiji.«

V omenjenem uradu pričakujejo, da bo italijanski minister Matteo Piantedosi »čimprej poslal jasen odgovor in predloge ukrepov za odpravo diskriminacije«.

Ahačič je prakso označil za »nezaslišano poniževanje«.