Pobuda za spremembo ustave

Levica in SDS proti, da bi ministre imenoval predsednik republike

R.T.
4. 4. 2023, 12.30
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 15.14
Deli članek:

Stranke Gibanje Svoboda, NSi in SD bi poenostavile oblikovanje vlade po volitvah.

S.R. / M24
Borut Sajovic, Janez Cigler Kralj in Jani Prednik.

Na novinarski konferenci ob današnji vložitvi predloga ustavnih sprememb so sodelovali vodje poslanskih skupin Janez Cigler Kralj (NSi), Borut Sajovic (Gibanje Svoboda) in Jani Prednik (SD).

Enostavnejše oblikovanje vlade

Kot je uvodoma povedal Cigler Kralj, je trenutni sistem imenovanja vlade zastarel. Cilj, ki ga zasledujejo, je nemški sistem, ki je, tako Cigler Kralj, učinkovit in racionalen.

Skratka, stranke NSi, Gibanje Svoboda in SD, ki pri spremembi ustave računajo tudi na podporo Levice, predlagajo sledeče spremembe. Prva je imenovanje ministrov s strani predsednika republike, ki ne sme zavrniti imenovanja ministrov, kot že doslej ne more zavrniti razglasitve zakonov.

Nadalje bi želeli odpraviti zagato, do katere lahko pride, ko imamo v Sloveniji dva predsednika vlade: izvoljenega brez ekipe in tistega v odhajanju, ki še ima ekipo, o katere pristojnosti pa se že ugiba.

Namesto interpelacije posameznih ministrov pa so predvideli možnost interpelacije celotne vlade – predlagatelji trdijo, da se bo s tem nadzorstvena funkcija parlamenta povečala, saj bo moral vedno biti prisoten tudi predsednik vlade.

Na koncu pa želijo tudi omogočiti, da vsaka koalicijska ekipa po svoje oblikuje število ministerstev.

Stranki Levica in SDS sta že sporočili, da nasprotujeta temu, da bi ministre imenoval predsednik republike. Prav tako se ne želita odpovedati interpelaciji posameznega ministra.

Prednik pričakuje, da bo postopek dolg. Kakšen bo izplen, pa bodo videli na koncu, je še dejal.