Pričetek sojenja

Ludvik, ki je grozil Janši z ubojem, je samo bral s plakatov, tudi ko so se ostali poskrili

R.M.
4. 4. 2023, 12.20
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 12.27
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je danes le pričelo sojenje Ludviku Tomšiču, obtoženemu groženj prvaku SDS Janezu Janši. Besedo sta dobila oba glavna protagonista.

Primož Lavre
Obtoženi Ludvik Tomšič je danes na ljubljanskem okrajnem sodišču podal zagovor.

Tomšič je 28. februarja 2020 na shodu "proti koaliciji sovraštva" v centru Ljubljane vpil "Ubi, ubi, ubi Janšo" in "fašista Janšo ubiti!" Poziv so posnele televizijske kamere in Janša je podal predlog za pregon kaznivega dejanja grožnje, za kar je zagrožena denarna kazen ali do pol leta zapora. Tomšič je krivdo na predobravnavnem naroku oktobra predlani zavrnil, danes pa se je kot rečeno pričelo sojenje in besedo sta dobila oba glavna protagonista.

Prvi je besedo dobil obtoženi Tomšič. "Nimam se kaj zagovarjati, lahko pa povem bistvo," je poudaril uvodoma. V razburkanem tonu je nadaljeval, da je prišel na protest, videl plakate z napisi "SMRT JANŠIZMU" in bral iz njih. Tudi ko so snemale kamere, "vsi ostali pa so spi*dili". "Ne bom se ukvarjal z Janšo. Imam dovolj dela sam s sabo," je zaključil in namignil, da ga pestijo zdravstvene težave. "Ne mislim v detajle in se igrice špilat. Nisem pet let star," je še dejal. Odgovarjal je le na vprašanja zagovornice Tatjane Sitar. Na vprašanje o zdravstvenem stanju je odvrnil: "Če povem, boste v strahu. Ne maram, da bi se komu smilil." "Ste imeli namen pri Janši vzbuditi strah, da ga boste ubili?" je bilo naslednje vprašanje odvetnice. "To je bil šov. Vsi so to ponavljali, ko so kamere snemale, pa so se poskrili," je odgovoril Tomšič in dodal, da je bilo na protestu "sigurno 500 plakatov" z napisi "SMRT JANŠIZMU".

Obtoženca bo do prihodnjič pod drobnogled vzel psihiater

Oškodovanec Janša pa je uvodoma poudaril, da je bila Tomšičeva grožnja s smrtjo izrečena na javnem mestu in je še posebej odmevala, "ker je bil tak čas". "Čas, ko je odstopila vlada in je bila v sosednji državi razglašena epidemija. Čas, ki je zahteval trezne glave, ne pa demonstracij zoper vlado, ki je še ni bilo," je pojasnil. Grožnje so videli družina, sorodniki, otroka, takrat stara 5 in 7 let, ki sta ga spraševala, če ga bodo res ubili. "Zame grožnje niso bile prevelik šok, za otroka pa," je poudaril Janša. Hkrati je priznal, da Tomšič ni bil edini, pa tudi, da je že ponavljal stavke, ki so se v javnosti že pojavljali. Janša je pojasnil še, da je bilo podanih več predlogov za pregon storilcev in mnogi izven Ljubljane so bili za svoje besede že obsojeni, a primeri niso odmevali v medijih. Kakor koli. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 23. maja, do takrat pa bo obtoženca pod drobnogled na predlog obrambe vzel sodni izvedenc psihiatrične stroke.