Poslanci bodo odločali

Tudi družine tujih delavcev bodo morale znati slovensko

STA/Ž.K.
26. 3. 2023, 11.13
Posodobljeno: 26. 3. 2023, 11.21
Deli članek:

DZ bo prihodnji teden na izredni seji odločal o zakonodaji s področja zaposlovanja in prebivanja tujcev. Pred pristojnim delovnim telesom bo predlog za uvedbo brezplačnih šolskih kosil, komisija za nadzor javnih financ pa bo razpravljala o zavlačevanju s postopki za gradnjo drugega bloka krške nuklearke (Jek 2).

Pixabay
Zakon o zaposlovanju tujcev gre pred poslance.

Poslanci se bodo v torek sestali na izredni seji, na dnevnem redu bosta novela zakona o tujcih ter novela zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Predloga po navedbah vlade poenostavljata postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi ter za zaposlovanje tujcev, DZ pa ju obravnava po nujnem postopku.

Medtem ko je pristojni odbor že potrdil predlog novele zakona o zaposlovanju tujcev, pa se je zapletlo pri noveli zakona o tujcih. V predlogu je namreč kljub prvotno drugačnim napovedim notranjega ministrstva ostala določba, ki za podaljšanje dovoljenja za bivanje družinskih članov tujih delavcev zahteva opravljen izpit slovenskega jezika na vstopni ravni. To bi po opozorilih nevladnih organizacij povzročilo razdruževanje družin, diskriminacijo in hujše kršitve človekovih pravic.

Poslance so zato nevladniki pozvali, naj predloga v takšni obliki ne sprejmejo. Kakšna bo usoda omenjene določbe, še ni znano, saj je odbor za notranjo politiko v petek obravnavo prekinil in jo bo nadaljeval v ponedeljek. V koaliciji so namreč želeli prej uskladiti dopolnila z mnenjem zakonodajno-pravno službe. Med že vloženimi dopolnili je sicer tudi predlog Levice, s katerimi bi iz predloga črtali sporno določbo o znanju slovenščine.

Pred poslanci kmalu odločitev o uvedbi brezplačnih šolskih kosil

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino bo imel v četrtek na mizi zakonska predloga za zagotovitev brezplačnega kosila za vse učence. S spremembo zakona o osnovni šoli bi kot pravico za vse šoloobvezne otroke uvedli šolsko kosilo, z novelo zakona o šolski prehrani pa bi to pravico tehnično uredili in denimo prepovedali outsourcing, torej zunanje izvajalce. Predloga je v zakonodajni postopek vložil Inštitut 8. marec v imenu 5000 državljanov. DZ je o obeh zakonskih besedilih opravil splošno razpravo ter dobil zeleno luč za nadaljnjo obravnavo, pri čemer predlogoma ni izrecno nasprotovala nobena poslanska skupina. Rešitve načeloma podpirajo tudi na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, a je minister Darjo Felda opozoril, da je spremembe treba vpeljevati postopoma, saj nimajo vse šole ustreznih kadrovskih, prostorskih in organizacijskih zmožnosti.

Komisija za nadzor javnih financ o zavlačevanju s postopki za Jek 2

Komisija za nadzor javnih financ bo v sredo razpravljala o zavlačevanju s postopki za gradnjo drugega bloka krške nuklearke. Sejo je sklical predsednik komisije, poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki so ga zmotile navedbe ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra, "da ni nič narobe, če se časovnica za Jek 2 zamakne".

Vrtovec se boji za energetsko neodvisnost države in meni, da so se postopki za izdelavo državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili. Na ministrstvu so trditve o ogroženi energetski suverenosti označili kot vehementne, državna sekretarka Tina Seršen pa je opozorila, da je Jek 2 kot največja investicija v zgodovini države dolgotrajen projekt.

Komisija bo na Vrtovčev predlog odločala o nekaj predlogih sklepov. Med drugim bi vladi naložili, da maksimalno pospeši postopke umešanja v prostor in izgradnje Jek 2.