Naše je najboljše

Slovensko ekstra deviško oljčno olje najboljše na severni polobli

Ž.K./STA
26. 3. 2023, 10.49
Posodobljeno: 26. 3. 2023, 10.51
Deli članek:

Slovensko oljčno olje Jasa Cuvee proizvajalca Jasa Olje je na tekmovanju Olio Nuovo Days 2023 v Parizu prejelo nagrado za najboljše ekstra deviško oljčno olje na severni polobli, so prek družbenih omrežij sporočili s slovenskega veleposlaništva v Franciji.

dreamstime
Oljčno olje z rožmarinom

Kot so zapisali na svojem profilu na Facebooku, je zmagovalca tekmovanja v petek v prostorih Le Cordon Bleu Paris v Parizu razglasila ustanoviteljica Olio Nuovo Days Emmanuelle Dechelette.

Slaščičarski mojster hotela Ritz bo v naslednjih dveh tednih ustvaril poseben recept, navdihnjen z zmagovalnim oljčnim oljem, so napovedali.

Proizvajalec Jasa Olje je svojo dejavnost začel leta 1994, ko so na območju nad Tržaškim zalivom zasadili prvi nasad stotih oljk. Danes imajo na enem hektaru površine štiri oljčnike oz. 300 oljk sorte mavrino, belica in leccino.

"Že kot mladi predelovalci smo se pred skoraj tridesetimi leti odločili, da damo prednost kvaliteti, ne pa kvantiteti. To je pomenilo ekološko pridelavo, kar seveda pomeni nobenih zdravju škodljivih snovi. Obiranje je ročno, posebno skrb posvečamo pravilnemu stiskanju, vedno na dan, ko so oljke obrane," pojasnjujejo na svoji spletni strani.

Za svoja olja so prejeli že številna zlata priznanja in šampionske nazive v Sloveniji in v tujini.

V ožji izbor gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo Days 2023 so se sicer uvrstila številna slovenska oljčna olja, "kar priča o odlični kakovosti slovenskih oljčnih olj", so poudarili na veleposlaništvu.