Regulacija cen

Bo Petrol do odškodnine prišel prek mediacije?

R.T.
13. 3. 2023, 15.58
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 16.05
Deli članek:

V družbi Petrol so ocenili, da jim država zaradi omejitve cen goriv dolguje 106 milijonov evrov. Kot kaže, imajo na ministrstvu za gospodarstvo pomisleke glede višine zahtevanega zneska.

Sašo Švigelj / M24
Petrol je utrpel škodo zaradi vladne omejitve cen goriv.

Ko smo prejšnji teden pisali o dobičkih velikih slovenskih podjetij, je iz družbe uspešnih izstopal naš največji naftni trgovec, ki je lansko leto zaključil z izgubo. Jasno je tudi, zakaj. Pretekla vlada je namreč administrativno omejila cene goriv, zaradi česar so naftni trgovci kar tri mesece poslovali z veliko izgubo. Na nevzdržnost situacije je konec lanskega leta v javnem pismu opozoril eden glavnih delničarjev Petrola. Opozoril je na dejstvo, da so bile v času omejitev cene goriv pri nas znatno nižje kot v sosednjih državah, zato so tuji državljani rezervoarje jeklenih konjičkov polnili pri nas, ob tem skrbeli za prihodke v slovensko davčno blagajno, hkrati pa večali negativno stanje v bilancah slovenskih naftnih družb.

Rok se izteka

Ker je bilo v uredbi, s katero je pretekla vlada omejila cene goriv, zapisano tudi, da bo nastalo izgubo naftnim trgovcem povrnila, je podjetje Petrol že januarja, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, kjer je veljal enak ukrep, vložilo predlog mirne rešitve spora na državno odvetništvo, in sicer v Sloveniji v vrednosti 106 milijonov, na Hrvaškem pa v vrednosti56 milijonov evrov. Kot so nam povedali na Petrolu, je zakonsko določen rok, v katerem je mirno rešitev mogoče doseči, 90 dni. O tem, kako poteka komunikacija z vlado, niso želeli govoriti.

Odločala bo vlada 

Dnevnik pa poroča, da naj bi bila vlada vse bližje odločitvi, da se o znesku odškodnine dogovorijo prek mediacije. »Trenutno lahko povemo, da si na ministrstvu prizadevamo, da bi prišlo do sporazumne rešitve, ki bo ustrezna tako za državo kot za naftne trgovce. Več informacij bomo lahko podali po sprejetju končne rešitve,« so za Dnevnik povedali na ministrstvu za gospodarstvo. Očitno se na gospodarskem ministrstvu ne strinjajo z višino odškodnine, čeprav so jo na Petrolu izračunali na podlagi obrazca za ugotavljanje škode iz naslova regulacije, ki so ga prejeli od gospodarskega ministrstva, za preveritev obrazca pa so angažirali revizorja družbe PricewaterhouseCoopers. Izplačilo odškodnine bi znatno popravilo poslovne rezultate družbe ter hkrati omogočilo izplačilo dividend. Med drugim tudi državi, ki ima v lasti slabo tretjino te družbe.