"Zmaga prot nepremičninskem lobiju"

V tem evropskem mestu so na pobudo socialistov omejili najemanje prek Airbnb

G.G./STA
13. 3. 2023, 14.14
Posodobljeno: 13. 3. 2023, 14.17
Deli članek:

V več evropskih mestih se soočajo s prevelikim navalom turistov in pomanjkanjem cenovno dostopnih nepremičnin za domačine. V švicarskem Lucernu so ukrepali.

Profimedia
/

V  Luzern so v nedeljo izglasovali omejitev kratkoročnega najemanja nepremičnin, tudi prek spletne platforme Airbnb, na največ 90 dni v letu. Podporniki pobude, ki so jo predlagali socialisti, želijo z njo omejiti močno razširjeno kratkoročno najemanje s strani komercialnih ponudnikov in omogočiti, da bi lahko v teh nepremičninah živeli prebivalci Luzerna, ki se sooča s pomanjkanjem stanovanj. Nasprotniki so po drugi strani opozarjali, da bi spremembe lahko škodovale turizmu v mestu, ki velja za eno glavnih turističnih točk v državi.

Lokalna vlada je tako v odgovor predstavila tudi svoj predlog, ki bi omejil odstotek stanovanj za kratkoročen najem v soseskah, ki ne veljajo za turistične, a v nedeljo ni osvojil zadostne podpore za uveljavitev. Za omejitev po predlogu socialistov je glasovalo 64 odstotkov prebivalcev. Levica je že pozdravila izid glasovanja, pri čemer jo je sopredsedujoči nacionalni socialistični stranki Cedric Wermuth na Twitterju označil za "fantastično zmago proti nepremičninskemu lobiju".

Luzern bo tako postal zadnje v vrsti evropskih mest, ki so sprejela ukrepe za omejitev vpliva platforme Airbnb na trg nepremičnin.
V Švici so omejitve kratkoročnega najemanja že v veljavi v kantonih Ženeva in Vaud.