Niti Kučan ne more

Desna opcija v Ljubljani še desetletja ne bo imela možnosti za uspeh

Ž.K.
28. 2. 2023, 12.22
Posodobljeno: 28. 2. 2023, 15.35
Deli članek:

Župan Ljubljane Zoran Janković se je na tiskovni konferenci soočil z očitki, da za gradnjo C0 nima gradbenega dovoljenja za vsa zemljišča. Ponovno je stopil v bran direktorici ZD Ljubljana.

Marko Vavpotič/M24
Zoran Janković trdi, da v mestnem svetu o C0 ne bo več razprave.

V ponedeljek se je pred mestno hišo v Ljubljani zbralo okoli 500 protestnikov, ki se ne strinjajo z gradnjo kanala CO, Nasprotovali so tudi nagradi, ki jo bo za svoje delo dobila direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič. Gradnjo kanala CO, ki poteka tudi preko vodo varstvenega območja in ljubljanskega zajetja pitne vode v Klečah, v teh dneh spremlja več incidentov, med vikendom je prišlo celo do pretepa.

Primc je nadčlovek

Zoran Janković je zatrdil, da ima Mestna občina Ljubljana za celotno traso veljavno gradbeno dovoljenje in da gradnje ni več mogoče ustaviti. Ponovno je poudaril, da gre za projekt, ki je star več kot 10 let in da je nenavadno, da so se protesti pričeli sedaj, prej pa projektu ni nihče nasprotoval. Čudi ga nenadna vnema mestnega svetnika Aleša Primca, ki je bil včeraj prvi med protestniki. »Primc že 50 let živi v Ljubljani, sedaj pa celo sam trdi, da je za kanal CO izvedel šele pred štirimi meseci. Najbrž je super človek, ki vse ve in je potreboval le štiri mesece, da se je seznanil s tistim, kar je stroka pripravljala več let.«, je bil piker župan. Ob tem je dejal še, da je ponosen nase, ker je Primc na enem od predvolilni soočenj dejal, da nikoli ne bosta prijatelja.

Marko Vavpetič/M24
Aleš Primc je vodil včerajšnje protestnike.

Kučan ne more pomagati

Protestniki so včeraj k pomoči pri zaustavitvi gradnje prosili tudi predsednico države Natašo Pirc Musar, predsednika vlade Roberta Goloba in nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Janković je na srečanju z novinarji poudaril, da vse naštete izjemno spoštuje, a da izvedbe projekta ne more ustaviti nihče tudi njegov prijatelj Milan Kučan ne. »Projekta se ne da ustaviti. Drugih rešitev ni in tudi protestniki jih nimajo. So le proti. Vse, kar se lahko zgodi, če ustavimo projekt je, da bomo morali vrniti EU sredstva, fekalije iz 1900 greznic s področja Medvod, pa se bodo še vedno stekale v ljubljansko podtalnico.«, je svoje stališče predstavil Janković, ki je proteste označil za navadno politikantstvo.

Rešitev na sodišču

Župan je poudaril, da ponovne razprave o C0 v mestnem na svetu ne bo, saj je le ta že potekala in so bili vsi potrebni akti že sprejeti. Ob tem je poudaril, da se je do vseh tematik, ki razburjajo javnost opredelil že pred volitvami, da so del njegovega programa, za katerega je dobil 62 odstotkov glasov na volitvah in da za odločitve sprejema odgovornost on in ne opozicija. »Desna opcija v Ljubljani nima možnosti za uspeh še naslednjih nekaj desetletij, saj so Ljubljančani in Ljubljančanke inteligentni in znajo presoditi, kaj se dogaja.« Protestnike, ki menijo, da občina nima potrebnih dovoljenj za gradnjo je napotil na sodišče, ob tem pa napovedal, da bo tudi mestna občina tožila vse, ki ji povzročajo škodo.

Marko Vavpotič / M24
Na direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič v zadnjih mesecih letijo številni očitki, a ji ljubljanski župan Zoran Janković stoji ob strani.

Odlična direktorica

Glede nagrade direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susić je povedal, da ji nagrada mora biti izplačana, ker je tako sklenil svet Zavoda. Ob tem je ponovno stopil v bran direktorici in povedal, da ji pripada nagrada za dobro delo v letu 2021, ko je Ljubljana uspešno izvedla cepljenje in testiranje za covid-19. Za organizacijo aktivnosti so prejela več pohval. Jankovića je novinarka POP TV Staša Lozar spomnila, da je bilo prav v Ljubljani veliko zmede in težav pri organizaciji cepljenja. Tako smo mediji aprila 2021 poročali o zmedi pri naročanju, preskakovanju cepilnih vrst, kasneje tudi o dolgih vrstah na gospodarskem razstavišču, ko so predvsem starejši ljudje čakali ure in ure. Župan je zagovarjal stališče, da je šlo le za spodrsljaj in poudaril, da je bila v Ljubljani organizirana prva drive-in točka za testiranje in da so glavnem mestu cepili največ ljudi, tudi kar 40 odstotkov takih, ki stalnega prebivališča nimajo v Ljubljani.

Na svojem gospodar

Stališča župana Jankovića niso nikogar presenetila, saj je znano, da vedno vztraja pri svojem. Kot je povedal sej mestnega sveta ne bodo spreminjali zaradi protestnikov in dodal »V demokraciji je pač tako, da odloča večina.« In Ljubljani je le te že več kot 16 let v njegovih rokah.