Življenje brez elektrike

Odvisnost od elektrike se povečuje, ranljivost omrežja pa ostaja

Mojca Vtič
21. 2. 2023, 20.10
Deli članek:

Dandanes smo od električne energije odvisni tako močno kot nikoli prej in mnogo lažje je našteti stvari, ki ne potrebujejo elektrike za delovanje, kot odgovoriti na vprašanje, kaj vse za svoje delovanje potrebuje električni tok. Posledično si je težko predstavljati življenje brez elektrike že za uro ali dve, kaj šele več dni zapored. Pa vendar so mnogi, tudi na območju Haloz in Pohorja, v pozdravu zime januarja letos izkusili svojo nemoč, ko električne energije ni bilo, tudi več dni.

Profimedia
Mnogi prebivalci območja Haloz in Pohorja so v pozdravu zime januarja letos izkusili svojo nemoč.

»Dvakrat je bilo po 10 cm snega, pa smo bili enkrat pol dneva, drugič celo noč brez elektrike. Je to normalno?« je na zadnji seji v Makolah vprašal Viljem Mesarič. Prepričan je, da je za pogoste izpade električne energije, bodisi zaradi snegoloma bodisi vetroloma, krivo nezadostno vzdrževanje varovalnih pasov tras elektroenergetskega omrežja.

Energetski zakon predpisuje varovalne pasove tako za nadzemne kot podzemne elektrovode, in sicer od širine 1,5 metra na vsako stran voda do 40 metrov za visokonapetostni daljnovod (400 kv, npr. Cirkovce–Pince). V Elektru Maribor, ki skrbi za elektrodistribucijsko omrežje na območju Podravja, zagotavljajo, da čiščenje dreves in podrasti izvajajo. »Čiščenje izvajamo sistematično in je stalnica v naših procesih vzdrževanja koridorjev elektro energetskih vodov. Seveda le-to poteka v sodelovanju z lastniki zemljišč,« so odgovorili. Ob tem pa opozorili, da s čiščenjem tras pod daljnovodi lahko zgolj zmanjšajo verjetnost nastanka škod zaradi podrtih dreves. »Če bi želeli 100 % varnost, bi morali v nekaterih primerih (npr. ob strmem naklonu pobočja) vzdrževati tudi do 30 m koridorjev skozi gozd, kar pa je za lastnike gozdov nesprejemljivo oz. neracionalno. Prav zaradi povečanja intenzivnosti takih vremenskih dogodkov že več let načrtno povečujemo robustnost omrežja – izpostavljene dele omrežja pokablimo oz. vkopljemo v zemljo,« so pojasnili.

Profimedia
Zaradi snegoloma v letu 2022 na območju Ptuja in Slovenske Bistrice ni bilo težav, v dobrem mesecu letos pa je bilo 49 izpadov.

Kljub vse več metrom položenega elektro kabla pod zemljo tudi slednji ni povsem odporen proti vremenskim nevšečnostim. »Trase, ki so izpostavljene (predvsem tiste, ki vodijo skozi gozd), so enako podvržene poškodbam, ne glede na tip – nadzemni izoliran ali neizoliran vod,« so dodali.

Monterji odhajajo zaradi minimalk?

Elektrodistribucijsko omrežje v Podravju, posebej na gozdnatem območju, večkrat klecne pod težo narave, pa tudi sicer kliče po prenovi zaradi prešibkih vodov, ki gospodinjstvom onemogočajo nameščanje sončnih elektrarn ali večjih odjemov električne energije. Toda težave niso le v omrežju, temveč tudi v kadrovski podhranjenosti Elektra Maribor, za kar naj bi bilo odgovorno podjetje samo, je zapisal eden od domnevno zaposlenih v tem elektroenergetskem podjetju. Pravi, da so se plače monterjev izenačile minimalni plači, zato sploh mladi kadri množično odhajajo iz Elektra. »Kdo bo še delal težko in nevarno delo ter plezal na drogove za minimalno plačo?! Težave so tudi pri zaposlovanju, ker ni več zanimanja za podpovprečno plačano delo v Elektru Maribor, najsi gre za monterje ali inženirje. Situacija ni nič kaj bolj rožnata niti za visoko kvalificiran strokovni kader, ki prav tako dobiva vedno boljše priložnosti na trgu dela,« je opozoril pisec, ob tem pa poudaril, da obstajajo tudi t. i. ljubljenčki, ki so si zagotovili povišanje plač tudi do osem plačnih razredov.

STA
Novembra in decembra lani je Elektro Maribor skupno iskal 50 monterjev na območju Maribora, Slovenske Bistrice, Gornje Radgone, Murske Sobote, Ptuja in Ljutomera.

Novembra in decembra lani je Elektro Maribor skupno iskal 50 monterjev na območju Maribora, Slovenske Bistrice, Gornje Radgone, Murske Sobote, Ptuja in Ljutomera. Koliko sodelavcev so zaposlili, na Elektru niso razkrili, so pa priznali, da je bilo število prispelih ustreznih vlog manjše od želja in potreb. »Pri tem pa je dobro vedeti, da je to deficitarni poklic,« so dodali. Pripombo, da monterji odhajajo zaradi prenizkih plač, pa so zavrnili z odgovorom: »Zaposleni odhajajo predvsem zato, ker se upokojujejo.« V Elektru Maribor je bilo ob koncu preteklega leta zaposlenih 765 ljudi; od tega na Območni enoti Ptuj 72 in na Območni enoti Slovenska Bistrica 68.

Profimedia
Je za pogoste izpade električne energije, bodisi zaradi snegoloma bodisi vetroloma, krivo nezadostno vzdrževanje varovalnih pasov tras elektroenergetskega omrežja?

Velik porast prodaje agregatov

Pred devetimi leti je Slovenijo odel ledeni objem, ki je lomil drevesa in rušil daljnovode. Posledično so bili mnogi domovi, podjetja, kmetije po več dni brez električnega napajanja, neodzivne vtičnice pa so poskrbele za razprodajo vseh prenosnih agregatov. Slednji naj bi bili izhod v sili za dobavo električne energije ob izpadu električne napetosti v gospodinjstvu. »Pred novim letom 2023 smo zabeležili izjemno povpraševanje po agregatih, prodali smo vse, kar smo imeli. Največ moči 2,8 kv, nato 5,5 kv in 6,5 kv …,« so odgovorili iz ptujskega Merkurja. Zakaj je bilo povpraševanje v obsegu, kot je bilo, ne vedo, govorice so, da naj bi jih stranke kupovale za potrebe v Ukrajini. Sicer pa se cene agregatov v Merkurju gibljejo od 330 do nekaj več kot 1.000 evrov, odvisno od moči. Uporaba agregata je prva možnost za priključitev električne naprave na potreben vir energije, za priklop celotnega gospodinjstva na električni agregat pa je potrebna strokovna pomoč.