Terapevtski psi

Enajst let sta Silva in psička Kuba risali nasmehe na obraze otrok in odraslih

Ana Cukijati
21. 2. 2023, 06.00
Deli članek:

Kamor v modri društveni opremi, vedno nasmejana in z živo rdečo barvo las pride prostovoljka Silva Ferletič, vedno s sabo prinese dobro voljo.

Primorske novice
Silva Ferletič

V Sloveniji se dejavnosti s pomočjo terapevtskih psov razvijajo že več kot 20 let, za kar so zaslužna štiri društva. Silva Ferletič iz Marezig je članica največjega tovrstnega društva pri nas - Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. S črno labradorko Kubo sta bili prvi Tački pomagački v slovenski Istri in s tem prostovoljnim delom navdušili še mnoge druge vodnike, ki s svojimi psi delujejo v okviru obalno-kraške podružnice kot terapevtski pari. Aktivni so v približno 30 ustanovah (vrtci, osnovne šole, domovi za starostnike, varstveno-delovni centri, knjižnice ...) na Krasu in v Istri. S Kubo sta bili aktivni polnih enajst let, od septembra 2011 do konca leta 2022.

A Silva ne bo sedela križem rok, saj jo čaka pripravniški staž s prav tako črno labradorko Nali. »V času pred epidemijo sva s Kubo imeli običajno dva terapevtska obiska tedensko. Potem pa je tu še vodenje podružnice, dogovarjanje za predstavitve v različnih ustanovah, sodelovanje v organih društva, mentorstvo pripravnikov ...«

Tudi do 200 prostovoljskih ur

LJUDJE NAVDUŠENI
Odziv uporabnikov na dobrosrčnost črne labradorke Kube nima primere, saj tedaj vidijo le njo in njene svetleče temne oči ter nenehno mahajoč rep.

Nima točne številke, a zagotovo se nabere med 100 in 200 prostovoljskih ur na leto. V tem času sta narisali mnoge nasmehe na obraze otrok, odraslih in starostnikov, ki so bili del programov terapije ali aktivnosti s psom, branja psu, družabništva ali ozaveščanja o pravilnem odnosu do psa. Silva Ferletič je upokojena novinarka Radia Koper, zato ji besede tečejo kot namazane. Njeno komunikativnost in dobro srce še posebej cenijo v Obalnem domu upokojencev Koper, VDC Koper in OŠ Koper, kjer sta s Kubo pustili veliko sledi.

Prijazen, empatičen in potrpežljiv kuža

Menim, da je od vseh psov, ki delajo za človeka, terapevtski pes tisti, ki je sposoben delati s komerkoli. Ne le, da je lepo vzgojen in šolan, je tudi prijazen do ljudi, empatičen, potrpežljiv ... Pri svojem delu namreč srečujemo različne uporabnike, od ljudi z demenco, avtizmom, do tistih s težkimi motnjami ali okvarami. Sodelovanje s psi jih motivira za bolj aktivno življenje in sproščeno vzdušje, kar pripomore k njihovemu boljšemu počutju in zdravju,” razloži Silva, ki Tačkam pomagačkam pripada že 13 let. Septembra lani je na praznovanju 15-letnice društva prejela plaketo zaslužne članice.