Prvi posredovalci

»Sila ob trku je bila takšna, da ji je sezulo škorenjček«

Žiga Kariž
15. 1. 2023, 07.50
Posodobljeno: 15. 1. 2023, 09.40
Deli članek:

V Sloveniji imamo med 10 in 12 tisoč usposobljenih prvih posredovalcev, prostovoljcev, ki vam lahko pomagajo v primeru nesreče ali nenadne obolelosti in vam tako rešijo življenje.

Enota za prvo pomoč GZ Vodice
V naštetih primerih o tem, ali bo poškodovanec preživel ali ne, odločajo minute, če ne celo sekunde.

Pred tednom dni smo na družbenih omrežjih prebrali pretresljiv zapis uporabnice Natalije R., ob katerem nas je zmrazilo. Med vožnjo po avtocesti je tik pred njo prišlo do prometne nesreče. Vozilo pred njo se je zaletelo v odbojno ograjo ob avtocesti. Ob ogledu je ugotovila, da sta v vozilu dve poškodovani osebi – voznik in njegova triletna hčerka. Skupaj z drugimi očividci je nudila prvo pomoč do prihoda gasilcev, policije in reševalcev. Dogodek pa je opisala takole:

»V petek sem bila prva na kraju prometne nesreče, v kateri je bila udeležena triletna deklica. Prizor ni bil lep. Deklica ni imela otroškega avtosedeža, pripeta je bila le z varnostnim pasom, kar se je glede na poškodbe izkazalo, da ni okej! Naj samo omenim, da je bila sila ob trku takšna, da ji je sezulo škorenjček! Dragi starši in vsi, ki prevažate otroke: ne, tudi če gre za desetmetrsko razdaljo, ne! Če si ne morete privoščiti avtosedeža ali če je kakršnakoli ovira zaradi tega, se, prosim, javite in sedež uredimo. Bodimo malo bolj odgovorni! Pa še jaz dodam tole zahvalo. Kar nekaj mladih ljudi se je ustavilo, mlad fant mi je nesel reševano torbo, ko sva tekla do avtomobila, in mi res pomagal pri podajanju opreme, zložencev, povojev ... Drugi mlad fant je pomagal pri punčki, spet tretji pri vozniku ... Hvala, res sem vesela, da so/ste ljudje, ki ustavite in pomagate.«

Prvi posredovalci

Voznik in njegova hčerka sta imela srečo, da je Natalija članica Enote za prvo pomoč Gasilske zveze Vodice in prva posredovalka. Prvi posredovalci so del tako imenovane verige preživetja. Aktivira se jih z namenom čim hitrejšega začetka izvajanja nujnih ukrepov za ohranitev življenja poškodovancev oziroma nenadno obolelih, nam je razložil poveljnik Enote za prvo pomoč GZ Vodice Klemen Dolenc. Ker ni enotnega načina organizacije in posamezne lokalne skupnosti, delovanje prvih posrednikov organizirajo na različne načine, njihovega natančnega števila nimamo. Predsednik društva prvih posredovalcev Dejan Rogelj ocenjuje, da jih je med 10.000 in 12.000. »V času epidemije koronavirusa nekateri svojih licenc niso obnovili, dobili pa smo tudi številne nove člane, tako da je težko podati natančno oceno,« nam je povedal Rogelj. Prvi posredovalci glede na dostopne informacije opravijo vsaj dve posredovanji na dan, lahko pa bi jih bilo tudi več, a kot smo izvedeli, so občasno še vedno primeri, da jih pozabijo aktivirati.

Kdo sploh so prvi posredovalci?

V primeru Enote za prvo pomoč GZ Vodice so prvi posredovalci v prvi vrsti operativni gasilci, ki so opravili dodatno usposabljanje in pridobili naziv certificirani prvi posredovalci. Skozi usposabljanje član pridobi specifična znanja iz nudenja nujne medicinske pomoči. Prav tako se člani ekipe stalno dodatno izobražujejo in so v času delovanja pridobili tudi licenco ITLS (International Trauma Life Support). »Seveda pa je prvi posredovalec lahko vsak, ki ima določeno znanje prve pomoči, in ni nujno, da je ravno gasilec. Možnosti organizacije takih ekip je več. Mi smo organizacijo prilagodili potrebam in zmožnostim na našem operativnem področju,« nam je povedal Klemen Dolenc iz Gasilske zveze Vodice. »Enota za prvo pomoč GZ Vodice se tako izobražuje pod okriljem Reševalne postaje Ljubljana, kjer se učimo od najboljših. Dodatno pa se člani enote usposabljamo preko različnih tečajev v organizaciji na primer ZD Ljubljana oziroma preko različnih strokovnjakov: urgentnih zdravnikov, gorskih reševalcev in podobno.«

Enota za prvo pomoč GZ Vodice
Heroji, ki pomagajo v nesreči na cesti.

Organizacija in zadolžitve

Kot rečeno, so prvi posredovalci organizirani lokalno. Proženje enote odredi dispečer v dispečerski službi zdravstva, ki prevzame klic na pomoč. Ob posredovanju prvi posredovalci delujejo v skladu z veljavnimi smernicami, ki jih predpiše stroka. Ne izvajajo invazivnih posegov v telo, ampak samo postopke, za katere so usposobljeni. Tako lahko izvajajo stiske prsnega koša in predihavanja, zaustavljajo krvavitve, imobilizirajo ponesrečence ozirom samo okončine, oskrbujejo opekline in podobno. Posredujejo pri zelo različnih stanjih: srčnih zastojih, poškodbah, prometnih nesrečah, krvavitvah, alergijskih reakcijah, poškodbah pri športu … Kot nam pove Dolenc, so v letu 2022 najbolj izstopale hude alergijske reakcije.

Pomembna je hitrost

V naštetih primerih o tem, ali bo poškodovanec preživel ali ne, odločajo minute, če ne celo sekunde. Ocena je, da intervencijsko vozilo na intervencijski vožnji potrebuje približno eno minuto za en kilometer razdalje. »To pomeni, da v primeru, ko reševalno vozilo krene z Reševalne postaje v Ljubljani, za pot v Vodice potrebuje od 15 do 25 minut. Odvisno seveda od dela dneva in mikrolokacije intervencije. V praksi to pomeni, da smo člani enote na kraju v povprečju 12 minut pred ekipo NMP. V praksi se nam je zgodilo, da smo posredovali pri svojih sosedih oziroma tudi v lastnih družinah, kar pomeni, da je odzivni čas izjemno kratek,« največjo prednost prvih posredovalcev pojasni Klemen Dolenc. »Ravno v tem hitrem odzivu se skriva glavna dobrobit za poškodovance oziroma nenadno obolele – hitra prva pomoč rešuje življenja,« dodaja.

Enota za prvo pomoč GZ Vodice
Prvi posredovalci glede na dostopne informacije opravijo vsaj dve posredovanji na dan.

Pomembna je oprema

Prvi posredovalci lahko pridejo na pomoč v civilnih oblačilih, kajti ko štejejo sekunde, je preoblačenje korak, ki se ga lahko izpusti. Je pa vsak posredovalec označen z jopičem rdeče oziroma florescenčne barve, z jasnim napisom, da gre za člana enote, prav tako imajo v določenih primerih na sebi visokovidnostne jakne z napisom, ki označuje člana, ki je prišel na pomoč. Prihod enote tistemu, ki je klical na številko 112, najavi tudi dispečer, ki je s klicočim v stiku ves čas do prihoda reševalcev. Posredovalci imajo ob intervenciji pri sebi vedno obvezilni material, dihalni balon za predihavanje, zaželena sta jeklenka s kisikom in avtomatski defibrilator. Nekateri posredovalci imajo opremo pri sebi ves čas in tako lahko pomoč nudijo, kjerkoli je potrebna, tudi če ne dobijo klica.