Vreme

Pripravite lopate, saj prihaja sneg, za njim pa polarni mraz

P.K.
10. 12. 2022, 07.57
Posodobljeno: 10. 12. 2022, 08.54
Deli članek:

Kot smo poročal včeraj, so pri Neurje.si napovedali, da nas bo prihodnji teden prvič leto dosegla konkretnejša pošiljka polarnega zraka s severa. Še prej pa - snežne padavine.

Dreamstime
Čez dan bomo spremljali razmere.

V ponedeljek bodo po besedah omenjenega portala povsod po državi stiskale temperature pod ničlo. V delih Slovenije bi se lahko spustile celo pod -10 stopinj Celzija.

Najbolj hladno naj bi bilo na severozahodu države, kjer bi se lahko jutranje temperature v ponedeljek spustile do -13, v torek celo do -16 stopinj Celzija. Na severovzhodu države pa si lahko v ponedeljek zjutraj obetajo temperature do -10, v torek pa do -15 stopinj Celzija. Mraz bo nekoliko bolj prizanesljiv v osrednji Sloveniji; -5 stopinj Celzija se pričakuje v ponedeljek zjutraj in -11 stopinj Celzija na torkovo jutro.

Koliko centimetrov ga bo?

Pestro bo vreme že danes. Oblačno bo, padavine se bodo od juga razširile nad večji del države. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, ki se bo popoldne krepila. Zvečer ali v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin. 

Kar se količine snega tiče, po besedah Neurje.si obstajata dva modela. Prvi je skromen in nižinam ne namenja snežne odeje, drugi pa nižjim predelom namenja od 5 do 10 cm snežne odeje. "Vse bo odvisno od vetra ter tudi lokacije ciklona, ki se lahko spet pomakne južneje, kar v scenariju pomeni prvo opcijo in podobno zgodbo, kot smo jo imeli pred nekaj tedni, ko po nižinah ni bilo snega. V nasprotnem primeru lahko do nedelje zjutraj pobeli večino države z izjemo severne in južne Primorske. Vlogo pa prav tako igra veter, ki lahko vpliva na intenziteto padavin (krepi ali suši). To v praksi pomeni, da lahko prihaja do velikih razlik na nižji nadmorski višini (na 100 - 200 m sneži, nižje pa dežuje kjer je jakost padavin manjša ter kjer je razgibanost terena drugačna)," so dejali. O podrobnostih, ki jih bodo o vremenu podali danes, bomo poročali kasneje skozi dan.
Vestnik.si
Danes zvečer ali v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin.