Vasica Majiwa

FOTO: Slovenski humanitarci v Afriki – mladi zdravniki na pomoč v Kenijo

Špela Ožir
9. 12. 2022, 20.11
Deli članek:

Voda, hrana in dostopno zdravstvo v nekaterih delih sveta še vedno niso nekaj samoumevnega. Mladi zdravniki in študenti medicine iz razvitih držav zato že lep čas odhajajo v tretji svet, kjer zagotavljajo osnovno zdravstveno oskrbo lokalnemu prebivalstvu. Med njimi je bilo v zadnjih dvajsetih letih pod okriljem Slovenskega zdravniškega društva kar nekaj Slovencev. Na ta podvig se decembra pripravlja skupina mladih zdravnikov in absolventov, med katerimi je tudi Jana Gulin iz Pariželj v Savinjski dolini. S kolegi bo zdravstveno oskrbo nudila prebivalcem vasice Majiwa v Keniji.

Andreja Kranjec
Z leve mlada zdravnica Jana Gulin, absolvent medicine Benjamin Zupančič, mlada zdravnika Valentin Urlep in Taja Knific ter absolventka dentalne medicine Klara Dim

Z mislijo, da se po dragocene izkušnje odpravi v Afriko, se je tako kot nekateri njeni sošolci, ki jih je povezoval izbirni predmet tropska medicina, spogledovala že v času študijskih let. Njihova ideja je dozorela letos. Poleg Jane, ki opravlja pripravništvo na ljubljanski urgenci, bodo aprila za štiri mesece v Kenijo odpotovali še mlada zdravnica Taja Knific, absolvent medicine Benjamin Zupančič, absolventka dentalne medicine Klara Dim in mladi zdravnik Valentin Urlep, ki ga lahko kot pripravnika srečamo na celjski urgenci. »Še do pred kratkim me je bilo najbolj strah, ali nam bo sploh uspelo zbrati dovolj denarja za organizacijo odprave. Zanjo potrebujemo približno 15 tisoč evrov. Zdaj, ko smo vse bližje temu znesku, pogosteje razmišljam o našem tamkajšnjem delu in obvladovanju razmer. Za nas bo to zelo velika preizkušnja. V Afriki bomo imeli namreč v primerjavi z delom v urgentnih centrih, kjer opravljamo pripravništva, na voljo veliko manj diagnostike in nasvetov starejših kolegov,« je povedala Gulinova, ki jo v medicini navdušuje infektologija, v prostem času pa razgledi z visokih gora, odkrivanje novih krajev in lepa umetnost.

Slabe razmere

Majhna kenijska vasica Majiwa leži na jugozahodu države, blizu Viktorijinega jezera in približno sto kilometrov od tretjega največjega mesta Kisumu. Lokalno prebivalstvo se večinoma preživlja s poljedelstvom in živi v hiškah iz slame, brez urejenih sanitarij ali tekoče vode. Najbližja večja zdravstvena ustanova je dve uri stran. »V državi je zelo malo bolnišnic in zdravstvenih središč glede na število prebivalcev; teh je 53 milijonov. Primanjkuje kadra, zdravil, opreme in infrastrukture. Poleg tega si zaradi revščine ne morejo privoščiti niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja, plačilo zasebnim ustanovam v skrajni sili pa je zanje zelo velik finančni zalogaj,« pojasnjujejo člani slovenske odprave, ki so za ta namen vzpostavili pregledno spletno stran, na kateri predstavljajo razmere v državi in prek katere je mogoče donirati denar za odpravo.

Andreja Kranjec
Odpravo so na prvo adventno nedeljo predstavili pri nedeljski maši na Polzeli.

Pretresljiva statistika

Dejstva o tej afriški državi človeka pretresejo. Vodilni vzrok smrti v Keniji so nalezljive bolezni, ki jih v razvitem svetu lahko uspešno zdravimo. V Majiwi je bilo z virusom HIV leta 2019 okuženih 20 odstotkov prebivalcev, med njimi je veliko novorojenčkov. Zaradi okužbe spodnjih dihal na leto umre osem odstotkov ljudi, driska je usodna za šest odstotkov Kenijcev, še zlasti za otroke, mlajše od petih let. Med porodom umre dvajsetkrat več novorojenčkov kot v Sloveniji in kar petdesetkrat več porodnic. Pričakovana življenjska doba je 63 let za moške in 68 let za ženske.

člani odprave 2020
Zaradi okužbe spodnjih dihal letno umre 8 odstotkov ljudi, driska je usodna za 6 odstotkov Kenijcev, še zlasti za otroke, mlajše od pet let.

Izzivov ne zmanjka

Zaradi želje po zagotavljanju kakovostne in dostopne zdravstvene oskrbe je Sekcija za tropsko in potovalno medicino Slovenskega zdravniškega društva začela leta 2004 v ta del Afrike pošiljati odprave slovenskih mladih zdravnikov in študentov medicine. Tokratna odprava bo tako ena izmed mnogih. »Naš cilj bo po najboljših močeh nuditi osnovno oskrbo lokalnemu prebivalstvu. Srečevali se bomo z najrazličnejšimi primeri, predvsem nalezljivimi boleznimi, poškodbami in kroničnimi ranami. Pri delu nam bodo pomagali tamkajšnje zdravstveno osebje in prevajalke,« dodajajo člani odprave, ki bodo z donacijami lahko kupili zdravila in sanitetni material. Po svoji presoji bodo lahko bolnike napotili v večje bolnišnice in jim plačali zdravljenje. Obenem želijo prebivalstvo ozavestiti in izobraziti o preventivi nalezljivih bolezni, primerni higieni, prehrani in perinatalnem varstvu ter tako izboljšati kakovost njihovega življenja.