Odgovor Golobu

Lindav objavil tajno poročilo, v katerem je opisal politične pritiske

R.T.
8. 12. 2022, 10.27
Posodobljeno: 8. 12. 2022, 13.10
Deli članek:

V.d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav se je odzval na včerajšnji poziv slovenskega premierja Roberta Goloba in objavil poročilo o domnevnih pritiskih politike na delo policije.

Bobo
Boštjan Lindav
  • Bobnarjeva bo odstopila, ker se ne želi znebiti Janševih kadrov

Robert Golob je po včerajšnji napovedi odstopa notranje ministrice Tatjane Bobnar, ki ga bo po lastnih besedah zaradi izgube zaupanja tudi sprejel, spregovoril tudi o pojasnilih glede domnevnih političnih pritiskov, ki sta mu jih posredovala Bobnarjeva in Boštjan Lindav. Pojasnila "ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar glede politizacije policije. Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke. V interesu celovite obveščenosti pričakujemo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti," so včeraj sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Danes se je na poziv odzvala policija. Kot so pojasnili, so se glede na "javne pozive v medijih in glede na poziv kabineta predsednika vlade," odločili, da z vsebino pisma, ki je bilo poslano predsedniku vlade, seznanijo javnost. Pismo, v katerem so pojasnjeni "določeni politični pritiski," s katerimi je Lindav seznanil tako ministrico za notranje zadeve kot tudi predsednika vlade, je anonimizirano, v nadaljevanju pa ga objavljamo v celoti. Lindav je ob tem pojasnil, da kot pritisk "razume tudi klice, ki jih v teh dneh v. d. generalnega direktorja policije dobiva iz kabineta predsednika vlade," kar se je po njegovih navedbah nazadnje zgodilo včeraj, "ko je svetovalec iz kabineta predsednika vlade poklical v. d. generalnega direktorja policije, kljub vedenju, da je slednji v bolniškem stažu, in ga prepričeval o nujnosti srečanja s predsednikom vlade."

Poročilo v. d. generalnega direktorja policije:

Policija
Poročilo v. d. generalnega direktorja policije.

Policija
Poročilo v. d. generalnega direktorja policije.

Policija
Poročilo v. d. generalnega direktorja policije.

Policija
Poročilo v. d. generalnega direktorja policije.

Policija
Poročilo v. d. generalnega direktorja policije.