Mitja Iršič

Svetovalec za laži in dezinformacije pri evropski poslanki Romani Tomc

Igor Kršinar
25. 11. 2022, 18.38
Deli članek:

Veliki zagovornik prostega trga in vitke države Mitja Iršič je po izgubi položaja vodje službe za stike z javnostjo na ministrstvu za kulturo končno našel novo službo na račun davkoplačevalcev, tokrat evropskih. V svojem kabinetu ga je zaposlila evropska poslanka Romana Tomc, in sicer kot zunanjega sodelavca.

STA
Evropska poslanka Romana Tomc ima novega člana kabineta.

Zajem zaslona
Kolumnist Nova24TV Mitja Iršič je postal pogodbeni svetovalec evropske poslanke Romane Tomc za pravno državo in svobodo medijev.

Podatek je dostopen na spletni strani evropske poslanke v angleščini, kjer je naveden kot »service provider«. Tomčeva nam je potrdila, da je Iršiča pogodbeno zaposlila, ker se v zadnjem času ukvarja s pravno državo in svobodo medijev: »Mitja mi pripravlja gradivo, dopise, svetuje in veliko strokovno pomaga.« Koliko plača za njegovo strokovno delo, nam ni želela pojasniti.

Fiktivna zaposlitev

Poznavalci razmer pravijo, da gre najverjetneje za eno od fiktivnih zaposlitev, pri čemer evropski poslanci iz svojega proračuna, ki ga dobivajo iz Evropskega parlamenta za plačilo sodelavcev, v resnici plačujejo ljudi, ki delajo za stranko. Iršič sicer tudi objavlja kolumne na strankarskem portalu Nova24TV in v Demokraciji, resda pa se pod svojimi besedili vsaj podpiše v primerjavi s trenutno urednico dnevnoinformativnega programa na TVS Ksenijo Koren, ki je za oba strankarska medija SDS pisala pod psevdonimom. Za omenjena portala je Iršič pisal, še preden je v času Janševe vlade prevzel položaj tiskovnega predstavnika ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Ujet pri laži

Po evropskih volitvah leta 2019 je sprožil neresnice o izvoljeni evropski poslanki LMŠ Ireni Jovevi, nekdanji novinarki Pop TV, da naj bi na vprašanje enega od »magazinov Foruma 21«, ali se že veseli potovanj v Bruselj, odgovorila: »Jaaa. Še nikoli nisem bila na Nizozemskem.« Pozneje je tvit izbrisal, a škoda je bila povzročena, saj so mnogi menili, da gre za resnično izjavo Joveve.

Ko je njegovo laž razkrinkal Matej Špehar, nekdanji svetovalec LMŠ, zdaj pa Gibanja Svoboda, se je izgovarjal, da je iz njegovega tvita »vsakemu s petimi možganskimi celicami jasno, da gre za šalo/parodijo. Izbrisal sem ga, da ne bo kakšnih konfuzij okrog tega. Je pa res pomenljivo, da se ljudem to zdi verjetno.«