Razjede, rak, alergije

Nezaslišano, da je NIJZ o izpustu iz Uniorja izvedel iz medijev

P.K.
22. 11. 2022, 13.30
Posodobljeno: 22. 11. 2022, 13.39
Deli članek:

V Uniorju so prejšnji teden predstavili več podrobnosti dogodka, ki se je zgodil že 26. oktobra, ko je iz kadi za galvanizacijo zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov v zrak ušel kromov trioksid. Pri tem se zastavlja vprašanje, zakaj o tem niso javnosti obvestili pravočasno ter zakaj jih ni obiskal noben državni organ, pa tudi, kako konkretno imenovani trioksid vpliv na zdravje.

Bobo
Obrat podjetja Unior v Vitanjah. Do nezgode je prišlo v Zrečah.

"V podjetju obžalujemo dogodek, pa tudi način komuniciranja z javnostjo. Ob tem poudarjamo, da smo bili v času dogodka, kar se tiče preprečitve morebitnih nadaljnjih tveganj, skupaj s sodelavci zelo proaktivni pri reševanju in sanaciji stanja," sta prejšnji teden na novinarski konferenci v Zrečah večkrat ponovila predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik in član uprave Branko Bračko.

Uhajanje pare so pred zdaj že skoraj mesec dni prvi zaznali zaposleni, ki so imeli vozila na parkiriščih podjetja. Kot je pojasnil Hrastnik, so takoj ustavili proizvodnjo in o dogodku obvestili inšpektorat za okolje in prostor ter ga seznanili s stanjem in izvedenimi ukrepi. Med drugim so takoj ustavili okvarjeno napravo, ki ni delovala vse do 7. novembra, ko so napako odpravili.

STA
Darko Hrastnik, predsednik uprave Uniorja.

Skoraj 500 ljudem se je zgodilo to

Prvi mož zreške skupine je zagotovil tudi, da dogodek po prvih preliminarnih analizah ni vplival na okolje, je pa povzročil škodo na vozilih, na katera sta omenjeno zmes v pari zanesla deževje in veter. Madeže na vozilih, ki jih je mogoče odstraniti s poliranjem, je do zdaj prijavilo 460 ljudi, škodo pa jim bodo povrnili. Hkrati bodo skupaj z zavarovalnico organizirali ogled vozil na sedežu podjetja.

Prav tako so šele 7. novembra na lastno pobudo s pooblaščenim izvajalcem obratovalnega monitoringa emisij snovi v zrak Talum Inštitutom izvedli tehnične meritve. Po zagotovilih Hrastnika vrednosti emisij kroma na izpustu niso presegale predpisanih mejnih vrednosti, enako, z izjemo dveh točk znotraj tovarne, velja tudi za izmerjene emisije snovi v tleh, ki so jih merili na treh točkah znotraj in treh zunaj tovarne.

Dreamstime
NIJZ je naštel simptome.

Razjede v ustih, alergije, rak

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) smo preverili, kakšne težave sploh povzroča kromov trioksid. Povedali so, da ob neposrednem vdihavanju lahko takoj po izpostavljenosti povzroči draženje sluznic dihal, ima škodljive učinke na ledvice, vranico in jetra. "Do poškodb notranjih organov lahko pride pri neposrednem vdihavanju pri koncentraciji 2,5 mikrograma na kubični  meter zraka. Do poškodb nosne sluznice pa pride pri koncentracijah 20 mikrograma na kubični meter zraka," so povedali.

Po besedah NIJZ lahko ob zaužitju povzroči tudi razjede v ustih, prebavne motnje, kot so bruhanje, bolečina v trebuhu, driska in povečanje števila levkocitov. Do hudih poškodb prebavil lahko pride pri zaužitju pet gramov šestvalentnega kroma. Pri stiku s kožo in očmi lahko povzroči draženje in alergijsko vnetje kože. V primeru velike izpostavljenosti pa tudi opekline, so pojasnili.

Krom telo rabi, a...

Problematična je predvsem "ponavljajoča se oziroma dolgotrajna izpostavljenosti, denimo, pri poklicni izpostavljenosti. Dovoljena koncentracija šestvalentnega kroma v poklicnih okoljih je en mikrograma na kubični meter zraka, ko so možne genetske okvare, nastanek raka in poškodbe organov, pri čemer pa poudarjamo, da je za razvoj raka potrebna dolgotrajna, to je večletna, oziroma več-desetletna izpostavljenost kromovemu trioksidu,« so izpostavili in dodali, da šestvalentni krom v okolju in v organizmu hitro razpade v trivalentni krom, ki pa da je nujen za naš organizem. Po njihovih besedah je za naše telo priporočen vnos trivalentnega kroma od 100 do 200 mikrogramov na dan in da  "organizmu razpad šestvalentnega kroma v trivalentni krom pospeši uživanje vitamina C."

Unior
Zgodilo se je konec oktobra. O dogodku so dolgo molčali.

Poročil o posledicah ni

So pa na NIJZ za izpust kromovega trioksida v Zrečah izvedeli šele konec prejšnjega tedna, pa še to iz medijev, nakar so se za ugotavljanje morebitnih zdravstvenih težav pri prebivalcih, nemudoma obrnili na lokalne izvajalce zdravstvene dejavnosti in Center za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana. "Zanimalo nas je, ali so prebivalci lokalnega območja iskali zdravniško pomoč ob težavah, ki bi jih lahko povzročila akutna izpostavljenost kromovemu trioksidu, oziroma so iskali pomoč v 24 –urni toksikološki službi Centra za zastrupitve. Od tam so nam sporočili, da v zadnjem mesecu niso prejeli klica o zastrupitvi ali izpostavi kromu," so dejali.

Bobo
NIJZ je povedal, da do hudih poškodb prebavil lahko pride pri zaužitju pet gramov šestvalentnega kroma.

Prehlad ali krom

Obrnili smo se tudi na Zdravstveni dom (ZD) Slovenj Gradec in preverili, ali so v zadnjih tednih beležili paciente s težavami, ki bi lahko bile povezane z incidentom v Uniorju. Direktor ZD Dejan Verhovšek je povedal, da ne beležijo posebnosti pri obravnavah v njihovih ambulantah. "Glede na da so znaki v takšnih primerih zelo podobni prehladnim obolenjem (draženje dihalnih poti, kašelj...) je tudi zelo težko opredeliti zaradi česa se posameznik zglasi v naših ambulantah," je izpostavil n podčrtal, "da smo v času, ko je prehladov, grip in okužb s covidom več kot druge mesece v letu, zato ne moremo podati konkretnih informacij, da se je kdo oglasil pri nas zaradi uhajanja v podjetju Unior. Verjetno bi bilo tudi to pri posamezniku težko opredeliti," je izjavil.