inšpekcijski nadzor

Nekatera gradbišča neoznačena, druga neprimerno ograjena

R.T.
8. 11. 2022, 11.54
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 11.59
Deli članek:

Veliko gradbišč ni bilo ustrezno označenih s tablo, na kateri morajo biti navedeni vsi udeleženci pri graditvi objekta, ali pa gradbiščne table sploh niso imeli.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Gradbeni inšpektorji so v letošnjem letu preverjali gradbišča in udeležence pri graditvi objektov – investitorje, izvajalce, nadzornike in projektante. Preverjali so, ali izpolnjujejo z zakonom določene pogoje za opravljanje svojega dela, prijavo začetka gradnje, ali se objekt gradi na podlagi ustreznih dovoljenj ter ali so gradbišča pravilno označena in zaščitena.

42 gradbenih inšpektorjev je opravilo 195 inšpekcijskih pregledov in uvedlo 109 postopkov, 106 upravnih in tri prekrškovne. Za ureditev oziroma odpravo ugotovljenih kršitev so izdali 34 inšpekcijskih odločb. Z njimi so odredili odpravo nepravilnosti oziroma kršitev ter rok, v katerem morajo kršitelji to storiti.

Največ pri gradnji

Največ nepravilnosti oziroma kršitev so ugotovili pri sami gradnji. Veliko gradbišč ni bilo ustrezno označenih s tablo, na kateri morajo biti navedeni vsi udeleženci pri graditvi objekta, ali pa gradbiščne table sploh niso imeli. Druga najpogostejša ugotovljena kršitev je bila nepopolna ograditev gradbišča z ograjo, ki bi preprečevala dostop tretjim osebam na gradbišče. Za odpravo teh kršitev je bilo v akciji izdanih kar 22 odločb. Večinoma so investitorji te kršitve odpravili že v času akcije.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti v zvezi s prijavo začetka gradnje in izpolnjevanja bistvenih zahtev gradnje so izdali dve odločbi.

V sklopu akcije so odkrili tudi šest nelegalnih objektov. Investitorjem so z odločbo odredili ustavitev gradnje in jim določili rok za odstranitev objektov.