Vlada nasprotuje

Slopak se je spravil v težave, sedaj želi zaščito sodišč

Ž.K.
7. 11. 2022, 11.41
Posodobljeno: 7. 11. 2022, 15.35
Deli članek:

Družba Slopak je želela konkurenco prehiteti s prenizkimi cenami, sedaj ko so se znašli v težavah, želijo zaščito upravnega in ustavnega sodišča. Vlada jim nasprotuje.

Gospodarska zbornica Slovenije
Slopak si je nabral kup novih strank, sedaj ugotavljajo, da obveznosti ne bodo mogli izpolniti.

Družba Slopak, se je, kot smo že poročali, znašla v velikih težavah. Kot edina družba za ravnanje z odpadno embalažo izkoristili »napako« v vladni uredbi ter na račun nelojalne konkurence znižali cene in tako svoj tržni delež v le nekaj mesecih povečali kar za 150 odstotkov. A vlada je napako, na pobudo večine družb za ravnanje za odpadno embalažo letos septembra odpravila, zaradi česar bo moral Slopak izpolniti tudi obveznosti, ki jih je želel prevaliti na konkurente. Ker očitno na to niso pripravljeni, so v začetku oktobra začeli komunalna podjetja že obveščati, da ne bodo izpolnili svojih obveznosti.

Sprememba, ki bi rešila težave

Vlada je spremembo uredbe sprejela septembra. Nanaša se na metodologijo izračuna deleža odpadne embalaže, za katerega mora v skupnem sistemu proizvajalčeve razširjene odgovornosti posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo zagotoviti ravnanje v imenu proizvajalcev, ki so jo pooblastili za izpolnjevanje obveznosti.

Glede na spremenjeno dinamiko med posameznimi koledarskimi leti, kot so spremembe pogodbenih obveznosti ter različne količine dane embalaže na trg v Sloveniji v posameznih trimesečjih, se deleži pobiranja odpadne embalaže pri izvajalcih javnih služb zbiranja in obdelave komunalnih odpadkov od oktobra izravnavajo vsako trimesečje sproti. Prej je namreč prihajalo do polletnega zamika med poročanimi podatki in obveznostmi pobiranja odpadne embalaže v izračunanih deležih.

Edini s težavami

"Ko smo se odločali o ceniku, smo vedeli, kakšni so pogoji za letos znotraj poslovnega leta. Zdaj nam ta uredba posega v poslovno politiko in povzroča škodo," je prejšnji teden izjavil direktor Slopaka in pojasnil, da jim sprememba uredbe v tem letu prinaša približno 1,5 milijona evrov dodatnih stroškov. Kot je še dejal direktor Slopaka Boštjan Aver, se s samo metodologijo sicer strinjajo, a se morajo pravila po njegovih besedah postavljati za naslednje leto, ne pa za nazaj. A Slopak je edina družba s tovrstnimi težavami in edina družba, ki je v svojo korist skušala izkoristiti spremembo metodologije izračunavanja tržnih deležev. Vse ostale družbe so namreč odpadno embalažo pobirale skladno z realnimi tržnimi deleži in so večino svojih obveznosti za letošnje leto že izpolnile.

Želijo zaščito sodišč

Da bi se rešili iz zagate je družba Slopak zahtevala ustavno presojo popravka vladne uredbe in na upravno sodišče podala zahtevo za izdajo začasne odredbe za odložitev izvrševanja sklepa o določitvi deležev odpadne embalaže za zadnje tri mesece letošnjega leta. Če bi v svoji nameri uspeli, bi dejansko v letošnjem letu lahko strankam zaračunali za pobiranje embalaže, ki jo je pobrala katera od preostalih družb.

Vlada brani uredbo

Vlada se je na vloženo zahtevo odzvala tako, da je upravnemu sodišču predlagala, da v celoti zavrne izdajo začasne odredbe. Slopak v tožbi, po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje, sicer navaja, da je izdaja začasne odredbe bistvenega pomena, saj naj bi bil to edini način, s katerim lahko doseže, da se ji ne povzroča občutna, težko popravljiva škoda. Obenem opozarja, da bi prevzemanje odpadne embalaže na podlagi nezakonito določenega tržnega deleža pomenilo visoke finančne stroške. O tem, kakšna škoda nastaja ostalim podjetjem na trgu zaradi nelojalne konkurence podjetja Slopak, v tej družbi ne govorijo.